• Külföld

Karácsonykor temették el az egyik párizsi terroristát

Samy Amimour egyike volt annak a három merénylőnek, akik november 13-án a Bataclan klubban az Eagles of Death Metal koncertjén kilencven embert öltek meg. Szenteste temették el – ő a párizsi terrortámadások elkövetői közül az első, akit eltemettek.

Amimourt a Seine-Saint-Denis temetőben temették el egy jeltelen sírba. Ezen a környéken nőtt fel, a szülei még most is ugyanott élnek – írja a BBC.

A temetést komoly előkészületek előzték meg: a szülők nem akarták, hogy bárki tudjon a terrorista temetéséről, kizárták a nyilvánosságot az eseményről – csak a szűk család vehetett részt a temetésen. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy a temetés botrányba fullad.

Amimourt már 2012-ben letartóztatták egyszer terrorcselekmény gyanúja miatt, amikor Jemenbe akart utazni. Ekkor kezdték el megfigyelni a hatóságok,  de nem jelent meg a megszabott időn belül a nyomozók előtt, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Mint később kiderült, Szíriába utazott, majd visszaszökött Franciaországba, és társaival részt vett a 130 ember halálával járó párizsi terrortámadásban. A családját is megdöbbentette Amimour radikalizálódása, ahogy egy interjúban mesélték, nem értik, hogyan lett a „huncut kisfiúból tömeggyilkos”.

Top 0