• Külföld

Karácsonyi terrorfenyegetés: lezárták a város egy részét

Csütörtökön Pekingben az amerikai, brit, francia és ír nagykövetség is figyelmeztetést adott ki terrorveszély miatt. A pekingi hatóságok a város egyes részein zárlatot rendeltek el és fegyveres őröket küldtek a közterekre.

Fotó: Europress - AFP / Goh Chai Hin

Fotó: Europress - AFP / Goh Chai Hin

Az Egyesült Államok nagykövetsége a Pekingben élő amerikaiakat emailben figyelmeztette. Azt írták, hogy olyan információkat kaptak, amelyek szerint lehetséges, hogy karácsony napján, vagy annak környékén merényleteket fognak a nyugatiak ellen elkövetni. Az amerikaiakat fokozott éberségre szólították fel.

Su Jang terrorszakértő azt mondta, hogy nem jellemző, hogy Kínában vagy Közép-Ázsiában megfenyegetnék a nyugatiakat, ezért az esetre most sokan felfigyeltek.

A pekingi hatóságok sárga szintű biztonsági figyelmeztetést adtak ki. Ez a legalacsonyabb szintje a három lépcsős figyelmeztetéseknek a városban. A rendőrség azt ígérte, hogy mindent megtesz, hogy mindenki biztonságban legyen, és hogy fenntartsák a rendet.

Fotó: Europress - AFP / Goh Chai Hin

Fotó: Europress - AFP / Goh Chai Hin

Sanlitun a város egyik legdivatosabb kerülete, éttermekkel, bárokkal, kávézókkal és bevásárlóközpontokkal. A kerületben található például Kína első Apple boltja is, amely 2008-ban nyitott. Az ünnepi szezonban rengetegen vásárolnak a városrészben. Most terepruhás fegyveres őrök jelentek meg a kerületben. A hatóságok útzárat is elhelyeztek a város nagykövetségi negyedében.

Kínában belső terrorral is küzdeniük kell a hatóságoknak, Hszincsiang régióban az ujgurok és a kínaiak szoktak összecsapni - írja az Los Angeles Times.

Korábban Pekingben hatalmas szmog okozott gondot, erről itt és itt olvashattak.

Top 0