• Belföld
Faktor

Karácsonyi balesetek: erre figyeljen, és békés lesz az ünnep

Ebben az időszakban nagyon sokan szenvedek kisebb-nagyobb baleseteket az otthonaikban.

Ugyan a karácsony a béke és a szeretet ünnepe, ebben az időszakban  mindenki rohan, hogy mindent sikerüljön időben beszerezni és elvégezni. Kevesen tudják, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér bennünket, a traumatológus szerint azonban egy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj.

Bár a legtöbb baleset a gyerekeket és az időseket érinti, a felnőttek is könnyen bajba kerülhetnek, ha nem elég körültekintőek, különösen az ünnepek előtt, amikor legtöbben a tökéletességre törekednek. Egy kés, egy porszívócső, vagy akár a padló is okozhat maradandó sérüléseket. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa a Toscana Media felkérésére  adott néhány tippet, amely segíti a balesetmentes ünnepi készülődést.

  • Késsel, ollóval dolgozva helyesen tartva, csak arra koncentrálva dolgozzunk és mindig legyenek élesek az eszközök. Egy apró figyelmetlenség és megcsúszhat a vágószerszám, amely akár idegsérülést is okozhat. Ugyanez igaz, amikor a fenyőfát igyekszünk a talpba faragni. Sok idegeskedéstől megkímélheti a családját, ha a halat, húst felszeletelve vásárolja meg, a talpat pedig magával viszi és az árussal faragtatja bele a fenyőt néhány száz forint többletköltségért cserébe.
  • Ha megvágja, megszúrja magát, lehorzsolta a bőrt, tisztítsa ki a sebet, de soha ne tartsa a vérző sebet folyó víz alá, mert ez lassítja a véralvadást. Ha szennyeződés került a sebbe, vízzel, vagy sebtisztítóval távolítsa azt el. Fertőtlenítés után steril gézlappal fedje le. Ha mély a seb, vagy a vérzés nem áll el, azonnal forduljon orvoshoz!
  • Égési sérülés esetén hűtse maximum 10-15 percig langyos vízzel, nagyobb felület esetén 1-2 percig az érintett bőrterületet. Ne alkalmazzon semmilyen házi praktikát, ne kenje be semmivel, fújja be gyógyszertárban kapható spray-vel, amelyet égési sérülésre ajánlanak. Ezután fedje le égési sérülésekre ajánlott speciális kötszerrel, amely fertőtlenít és nagy a hő-elvonó képessége is.
  • Takarítás, ablakpucolás, pakolás során tegyen el mindent az útból, kellő körültekintéssel másszon a magasba, porszívózás közben figyeljen mindig a zsinórra és a gégecsőre. Az otthoni balesetek sorában az esések a leggyakoribbak és akár ezek lehetnek a legsúlyosabbak is. Zúzódás, horzsolás, rándulás, ficam, de akár csonttörés is előfordulhat.

Az ünnep a nyugalomról és a családi együttlétről szól. Legyen azonban ilyenkor is óvatos és körültekintő, hogy az év utolsó napjai ne az orvosnál, hanem a szerettei körében teljenek!

Kommentek:

Top 0