• Külföld

Karácsonyfának öltözött férfi rohangált Tokió utcáin - videó

Bár az internetnek és a globalizációnak köszönhetően Japánban is egyre többen ünneplik a karácsonyt, azért az országban még mindig nem számít hivatalos ünnepnek december 25. A brit Joseph Tame azonban rendhagyó módon akarta elvinni a karácsony szellemét Tokióba: karácsonyfának öltözve járta az utcákat.

Japánban is egyre több helyen látni decemberben feldíszített fenyőfákat – de a futkosó karácsonyfa még itt is kuriózumnak számít. Joseph Tame színes világítással és egyéb karácsonyi díszekkel kidekorált karácsonyfa-jelmezben járta a japán fővárost, a járókelők legnagyobb örömére.

„Tokióban rengeteg olyan városrész van, amelyet gyönyörű, világító karácsonyi díszekkel dekoráltak ki. De vannak olyan területek is, ahol nincsenek díszek. Gondoltam, jó szórakozás lenne, ha elvinném a fényeket és a karácsony örömét ezekbe az utcákba is.” – mondta a brit férfi a CNN-nek.

„Megnevettettem az embereket és mosolyt csaltam az arcukra akkor, amikor nem is várták! Lenyűgöző volt, ahogy az emberek reagáltak!”

Tame alumíniumból építette ki a karácsonyfa vázát, ezt két hátizsákba és két műfenyő ágaiba csomagolta. A jelmez működtetéséhez 99 elemre és 30 méter kábelre van szüksége. A karácsonyfa hatvan nap alatt készült el.

Fotó: Joseph Tame - Facebook

Fotó: Joseph Tame - Facebook

Tame múlt hét óta járja pár órán keresztül az utcákat. Mint mondta, december 25-ig fogja terjeszteni a karácsony szellemét Tokióban.

„A reakció a kitörő nevetéstől az örömteli és meglepett sikításokig terjed. Sokan megkérdezték tőlem, hogy mi ez, mit csinálok. Én pedig azt válaszoltam, hogy én egy karácsonyfa vagyok.”

„Rengetegen fotóznak vagy szeretnének közös képet készíteni velem. Az egész ötlet egyik fontos célja az volt, hogy törjük meg a szociális határokat. Tokió egy remek város, de az emberek elzárkóznak egymástól. Ez viszont összehozza őket! Mindenkit átjár a karácsony szelleme! Mivel Japánban nem hivatalos ünnep a karácsony, a legtöbben dolgoznak december 25-én. De remélem, hogy a jelmezemnek köszönhetően nekik is részük lehet majd egy kis karácsonyi hangulatban.”

Tame-nek nem ez az első különös akciója Japánban – egy maratonon figyeltek fel rá, mikor egy szélmalom volt a fején, és a többi versenyzőt is buzdította.

Top 0