• Belföld
Faktor

Bele se gondolunk, milyen következményei vannak a karácsonyi ajándékozásnak

Ilyenkor sokkal több papírt használunk, mint egy átlagos hónapban. Ezért nagyon fontos az újrahasznosítás.

A karácsony a környezetterhelő ünnepek közé tartozik. Nagy-Britanniában megközelítőleg 370 ezer kilométernyi papírt, csomagolóanyagot használnak fel és dobnak ki ilyenkor, de Magyarországon is 10-15 százalékkal nő az átlagos papírfogyasztás decemberben.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Havonta 7-8 kilogramm papírt használ el egy átlagos fogyasztó – mondta az InfoRádiónak Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés elnöke. Ez a szám karácsony környékén 10-15 százalékkal megnő az ajándékcsomagolás miatt, így közel 9-10 kiló is lehet.

"Vásárláskor érdemes megfontolni, hogy tényleg szükség van-e az adott csomagolóanyagra, illetve akár a megvett termék csomagolását is ott lehet hagyni" – hívta fel a figyelmet a szakértő. A papírzacskók használata már egy lépés a környezettudatosság felé, hiszen ezeket többször fel lehet használni. Az is segíthet, ha a csomagolópapír újrahasznosított alapanyagból készült.

A tej és gyümölcslevek doboza 8-10-szer újrahasznosítható, hiszen nagyon jó a rostminősége, ehhez azonban a szelektívhulladék-gyűjtőbe kell dobni – hangsúlyozta Baka Éva. A kibocsátott csomagolási papír 60-65 százalékát újrahasznosítják, üdítős doboznál azonban ez az arány csupán 20 százalék. 

Kommentek:

Top 0