• Élet
Faktor

Karácsonykor veszélybe kerülhet a kutyája - erre figyeljen!

Karácsonykor négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint az év más időszakaiban. A kutyák ugyan szeretik a csoki ízét, de kis mennyiségben is megbetegítheti őket.

A Veterinary Record folyóiratban publikált kutatás szerint kutyák százai szorulnak állatorvosi kezelésre a karácsonyi ünnepek alatt csokoládémérgezés miatt. A háziállatok megeszik az elöl hagyott csokikat, de a forró csokit is szívesen elnyalogatják.

EZT IS AJÁNLJUK:
  "Fontos, hogy a gazdák tudják, a csokoládé veszélyforrás lehet. Ha a kutya hozzáfért a csokihoz, próbálják felmérni, mennyit evett belőle, milyen típusú csokoládéhoz jutott, aztán vigyék állatorvoshoz"

  - mondta Philip Jones, a Liverpooli Egyetem állatorvos-epidemiológiai és -közegészségügyi tanára.

  A csokoládé teobromintartalma elég alacsony ahhoz, hogy fogyasztása általában ne jelentsen veszélyt az emberre. Azonban a teobromint lassan emésztő állatok, így a kutyák, a macskák vagy a madarak már kis mennyiségű csokoládétól is végzetes mérgezést szenvedhetnek.

  A tanulmány 200 brit állatorvosi rendelő 2012 és 2017 között gyűjtött adatait elemezte. A kutatók szerint karácsonykor négyszeresére nőtt a csokimérgezések száma, a kockázat húsvétkor feleakkora volt, halloweenkor és Valentin-napon pedig nem tapasztaltak kiugrást.

  A csokoládémérgezés leggyakoribb tüneteként jelentkezett a kutyáknál a hányás, továbbá az izgalmi állapot és felgyorsult szívverés.

  Kommentek:

  Top 16