• Élet
Faktor

Furcsa betegség tarol karácsonykor

Meglepő felfedezést tettek norvég kutatók: egyre többen allergiásak a karácsonyra, illetve annak velejáróira.

Norvégiában közel ötmillióan élnek, és csaknem 660 ezren küzdenek allergiás tünetekkel karácsony idején.

A YouGov online piackutató cég egy allergiaportál megbízásából készített felmérést, melyben a válaszadók közül elég sokan számoltak be arról, hogy karácsony tájékán egyebek között a háziállatok, a karácsonyfák, a fűszerek és a parfümök miatt allergiás reakciókkal küzdenek.

A Norvégiai Asztma és Allergia Egyesület (NAAF) szerint a takarítószerek, a karácsonyi fűszerek, az illatosított gyertyák, az előző évről megmaradt poros dekorációk, a karácsonyfából áradó nedvesség és penészgomba, valamint az illatosítók együtt nagyon erősen irritáló hatásúak lehetnek az arra érzékenyek számára.

Lene Gunvaldsen, a NAAF munkatársa szerint ilyenkor allergiás keresztreakció - amikor a szervezet a különböző eredetű összetevőket azonos allergénként ismeri fel - is jelentkezhet, vagy olyasmire reagál az allergiás emberek szervezete, amire nem is gondolnának.

Az NTB norvég hírügynökség szerint a karácsonyi allergiát gyakran összekeverik a náthával. A tünetek hasonlók lehetnek, de ha nincs láz, akkor valószínűleg a karácsonyi allergia állhat a kellemetlenségek hátterében.

Kommentek:

Top 0