• Külföld
Faktor

Megtagadják az oltást a lakók, már tizennégy halálos áldozatot szedett a kanyaró Thaiföldön

A muszlim lakosok nem kérik az oltást, mert szerintük sertést tartalmaz.

Tizennégy halálos áldozata van a kanyarónak szeptember óta Thaiföld déli, muszlim többségű megyéiben, ahol a lakosok nagy része megtagadja az oltást arra hivatkozva, hogy a vakcina szerintük sertésszármazékot tartalmaz - jelentették hírügynökségek kedden.

A thaiföldi egészségügyi minisztérium egy tisztviselője nyilatkozatában alaptalannak nevezte a félelmeket, hozzátéve, hogy Thaiföld olyan oltóanyagot importál, amely nem tartalmaz sertéshúsból készült zselatint, amelyet egyébként gyakran használnak a vakcinák stabilizáló szereként.

Oltással ki lehetne védeni a betegséget.

Oltással ki lehetne védeni a betegséget.

A minisztérium járványmegelőzési osztályának adatai szerint ezek az oltással kapcsolatos tévhitek felelősek azért, hogy az ország egyes részein a lakosságnak csupán 60 százaléka védett a betegséggel szemben, noha az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) becslései szerint - mivel a betegség erősen fertőző - egy közösség 95 százalékát be kell oltani ahhoz, hogy annak minden tagja védett legyen.

Thaiföldön az év eleje óta a kanyarós megbetegedések csaknem felét a déli, muszlim többségű tartományokban regisztrálták, szeptember óta pedig csaknem 1500 esetet. Ezeken a területeken az egészségügyi dolgozók felkeresik az iskolákat és a magánházakat, hogy ingyenesen beoltsák az öt év alatti gyerekeket és a kiemelten veszélyeztetetteket - közölte a minisztérium tisztviselője.

Az ügyben megszólalt a Thaiföldi Iszlám Tanács is, amely videóüzenetében oltásra buzdítja a hívőket, hozzátéve, hogy a közösség egészségügyi haszna akkor is fontosabb, amennyiben a vakcina esetleg valóban sertésszármazékot tartalmaz.

Ennek ellenére a térségből továbbra is jelentenek halálos áldozatokat, például a szintén muszlim többségű Jala tartományból, ahol sokan továbbra sem hajlandóak beoltatni magukat és a gyerekeiket.

Hasonló probléma idén már előfordult a világ legnépesebb muszlim országában, Indonéziában is, ahol az ottani iszlám tanács figyelmeztetése ellenére is sok muszlim megtagadta az oltást.

Az elmúlt években a thaiföldi egészségügyi minisztérium adatai szerint országszerte nőtt a kanyarós megbetegedések száma. Tavaly csaknem 3000 ilyet jelentettek; bár halálos áldozatot a kór nem követelt, háromszor annyi volt a beteg, mint 2012-ben. A WHO szerint idén Japánból és Brazíliából is jelentettek kanyarós megbetegedéseket. Európában pedig tavaly volt komolyabb kanyaróhullám, és a több mint 20 ezer regisztrált esetből 35 halállal végződött.

Kommentek:

Top 0