• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Már Németország is elesett: egész Európában rohamosan terjed a kanyaró

Az idén már több kanyarós megbetegedést regisztráltak Németországban, mint tavaly egész évben.

A Bild című lap az egészségügyi minisztérium kimutatását idézve azt írta, hogy 2017-ben április közepéig 331 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, míg 2016-ban összesen 325 ember kapta el a betegséget Németországban.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kanyaró azért terjed, mert nem elég magas az oltottsági arány. A német járványügyi intézet legutóbbi adatai szerint 92,5 százalékos volt a beoltott első osztályos gyermekek aránya, pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 95 százalékos arány kell ahhoz, hogy ne legyen járvány - írja az MTI.

  Németországban a kanyaró elleni oltás nem kötelező, és a kisgyermekes szülők körében egyre népszerűbb a védőoltásokkal szembeni ellenállás. A Bild kommentárja szerint a kanyaró járványszerű terjedése is éppen annak tulajdonítható, hogy „túl sok szülő hisz a dajkamesékben", az oltások tudományos tényekkel alá nem támasztott veszélyeiről szóló mendemondákban. Ezzel szemben fel kell lépni – írta a lap.

  Szerintük kötelezővé kell tenni a védőoltást.

  Az egészségügyi minisztérium nem kezdeményezi az oltási kötelezettség bevezetését, helyette társadalmi összefogást sürget. A védőoltásokkal szembeni bizalmatlanságot az orvosok, iskolák, óvodák és a családok közös erőfeszítésével el kell oszlatni - mondta a miniszter a Bildnek.

  A kanyaró erősen fertőző betegség, és az esetek többségében ugyan gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az Európai Unióban Németország mellett Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban és Romániában terjed járványszerűen.

  Kommentek:

  Top 16