• Külföld
Faktor

A németek is legalizálják a kannabiszt

A tervezet szerint súlyos betegek receptre gyógyszertárban ingyenesen kaphatnak kannabiszkészítményt, ha másként nem lehet enyhíteni fájdalmaikat. Az orvosi kannabisz ellátásának szervezésére és a minőség ellenőrzésére létrehoznak egy úgynevezett kannabisz ügynökséget a szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézetben.

A szervezet irányítja majd az alapanyag importját, és szükség esetén a hazai termesztését

- mondta Oliver Ewald, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A javaslat nem jelent változást a kormánynak a kannabiszfogyasztás legalizálását elutasító álláspontjában:

a kannabisz élvezeti célú fogyasztása továbbra is tilos, és tilos a kannabisztermesztés, vagyis a gyógyászati célú termesztés is.

Azonban súlyos betegek kivételes esetben most is fogyaszthatnak marihuánát. Jelenleg 650 betegnek van erre felhatalmazása. Fogyasztásukat importból fedezik. Németország csak Hollandiából importál orvosi kannabiszt, tavaly 54 kilogrammot vásároltak, grammonként 18 euróért.

A kábítószerekről szóló törvény és több más jogszabály módosítását előirányzó javaslat révén

800 ezerre emelkedhet az orvosi kannabiszt fogyasztó betegek száma.

Az új szabályozás várhatóan 2017-ben lép életbe. 

Egy éve már a horvát kormányzat is fontolgatja, hogy törvényt módosítanak és legalizálják a marihuánát. Persze, csak orvosi célú felhasználásra. De másképp csinálnák, mint most a németek. Horvátországban a tervek szerint engedélyeznék a kender termesztését házilag és iparilag, emellett liberalizálnák a kenderszármazékok forgalmazását is. 

Több európai uniós országban, például 

Romániában, Olaszországban, Szlovéniában, Ausztriában is fontolóra vették a kenderfogyasztás bizonyos fokú legalizációját. 

Észak-Korea az egyetlen ország, ahol a vadkender semmiféle szabályozás nem vonatkozik. A kommunista országban még csak drognak sem tartják. 

Uruguayban 2013 decemberében legalizálták teljesen a marihuánafogyasztást. Szabályok azért vannak. Hat növényt lehet otthon termeszteni. A fogyasztók még magán termesztő klubokat is alapíthatnak. De minden értékesítésnek a szövetségi kormányon keresztül kell folynia, amely valószínűleg gyógyszertári hálózatot fog létrehozni, és meghatározza az árakat. 

Top 0