• Belföld
Faktor

Nagy a baj: tönkremehet a termés a hosszan tartó hőség miatt

A hosszan tartó meleg nem csak nekünk megterhelő, a haszonnövények is megsínylik a kánikulát.

Minőségi romlást okozhat a most érő zöldségeknél és gyümölcsöknél az elhúzódó kánikula. A kertészek szerint akkor nem lesz baj, ha fokozatosan jön a lehűlés és nem viharokkal, jégesővel.

Egyelőre nem változtattak a termésbecslésen.

Egyelőre nem változtattak a termésbecslésen.

Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a fólia alatt és üvegházakban termesztett paprikára nagy veszélyt jelent, hogy a fólia ilyen időjárásban nem tud átszellőzni. A forróságon kívül az aszály is gondot okoz, és a kánikulában az öntözés is kevésbé hatékony.

A terméktanács mégsem változtatott korábbi termésbecslésén, amely szerint szabad földről 33-35 ezer tonna, a hajtatott paprikából pedig 170-180 ezer tonna termés várható. A fóliás és üvegházi paradicsom 120-125 ezer tonnás termést hozhat, az ára ugyanakkor a tavalyinál 8-10 százalékkal alacsonyabb. Szabadföldi paradicsomból, amely szinte kizárólag ipari hasznosításra megy, 110-120 ezer tonna teremhet az idén.

A gyümölcsök közül legjobban a szőlő tűri a nagy meleget, az almánál, szilvánál, őszibaracknál viszont minőségromlást okozhat a hőség – idézi a lapot az MTI.

Kommentek:

Top 0