• Külföld
Faktor

Megrázó dolgok derültek ki a 9/11-es terrortámadással kapcsolatban

Egy Nagy-Britanniában élő imámot napokkal a repülők becsapódása előtt értesítettek a merénylet tervéről.

Fotó: Europress / Stan Honda - AFP

Fotó: Europress / Stan Honda - AFP

Újabb részletek derültek ki az évezred egyik legvéresebb terrortámadásáról: egy brit gyűlöletprédikátor tudott arról, mire készülnek Oszama bin Ladenék - írja a New York Post.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kampókezéről is ismertté vált Abu Hamza al-Masrit két régi katonatársa hívta fel Afganisztánból négy nappal a merénylet előtt, és azt mondták, hamarosan valami nagyon nagy dolog fog történni. A bírósági jelentés szerint a most 59 éves férfi ezt úgy értelmezte, hogy a terroristák támadni fognak. Ezt azonban nem jelentette a hatóságoknak, állítása szerint azért sem, mert szerinte ebben az időben a londoni lakását bepoloskázták a rendőrök, így ők is hallhatták a figyelmeztetést.

    A bírósági papírok szerint azonban a jelek egyben arra is utalnak, hogy az imám a brit titkosszolgálat, az MI5 beépített ügynöke volt – ez esetben viszont jelentenie kellett volna az értesülést. Hamza a 90-es években a brit iszlamista közösségek egyik vezetője volt.

    A férfit 2015-ben ítélték el az Egyesült Államokban terrorista bűncselekményekért és emberrablásért, jelenleg egy coloradói börtönben tölti életfogytiglani büntetését, de miután embertelen körülményekre hivatkozva panaszt tett, valószínűleg átadják egy brit fegyháznak.

    Kommentek:

    Top 16