• Külföld
Faktor

Most már biztos, ezen a gyönyörű helyen ír történelmet Trump és Kim Dzsongun

Egy Szingapúrhoz tartozó szigeten találkozik a két ország vezetője.

Szingapúr Sentosa nevű szigetén tartják Donald Trump és Kim Dzsongun történelmi találkozóját június 12-én. A BBC úgy tudja, az amerikai elnök és Észak-Korea vezetője a tekergő kígyó alakjában elnyúló Capella Hotelben fog tárgyalni.

Fotó: Europress - AFP/STR KCNA VIA KNS

Fotó: Europress - AFP/STR KCNA VIA KNS

A 721 négyzetkilométeres, 5,6 millió lakosú – a teljes magyar gazdaság háromszorosát kitevő – Szingapúrba tervezett találkozó többször úgy tűnt, hogy mégis elmarad, ám a múlt héten biztos lett, hogy a kommunista diktatúra nukleáris arzenáljának leszerelését és az Egyesült Államokkal való hivatalos diplomáciai kapcsolat felvételét célzó megbeszélést mégis megtartják.

Kedden az amerikai elnök közölte, a találkozó megszervezése „szépen halad előre”. A megbeszélést Kína és Oroszország is támogatja. A vezetők szállása azonban máshol lesz: Trump a Shangri-La Hotelben száll meg, ahol más amerikai elnökök is megfordultak, Kim Dzsongun pedig a St Regis Singapore-ban lesz, mindkét szálloda a főszigeten áll, nem pedig a golfkluboknak, magánkikötőknek helyt adó, alig öt négyzetkilométeres luxusszigetén.

Sentosa nem volt mindig a gazdagok exkluzív helye – igaz, maga a Malajziától 1965-ben függetlenedett Szingapúr sem –, bár a fontos tengeri útvonal kulcspontján való elhelyezkedése miatt kiemelt jelentősége volt az angoloknak is a XIX. században. A sziget neve korábban a malájul nyugalmat, elégedettséget jelentő Sentosa ellenkezője volt. Eredetileg Pulau Blakang Mati volt, ami malájul annyit tesz: a hátulról érkező halál szigete.

Ez utalhat arra, hogy kalózok is megbújtak a szigeten, más elképzelések szerint az 1840-es pusztító járvány nyomát őrzi, bár az sem kizárt, hogy egyszerűen a sziget terméketlen talajára utal.

1942-ben Japán megszállta Szingapúrt, miután a gyarmati erők megadták magukat. A japánok Syonan névre keresztelték a területet, aminek jelentés: a déli fény. A következő években több ezer embert végeztek ki itt. A 18 és 50 év közötti kínai férfiakat összeszedték és agyonlőtték, a holttestüket pedig a tengerbe dobták. A mészárlás egyik helyszíne pont Sentosa tengerpartja volt. Sentosán egyébként fogolytábor is üzemelt, ahol 400 katonát őriztek.

Kommentek:

Top 0