• Külföld
Faktor

Kaliforniai mészárlás: igazi bombagyár volt az ámokfutó házaspár otthona

Sajtótájékoztatót tartott a rendőrség és az FBI a San Bernardino-i tömeggyilkosság helyszínén. Elmondták, hogy a 14 halott mellett nem 17, hanem 21 sebesültje volt a december 2-i lövöldözésnek. A rendőrök közül ketten sérültek meg, fel fognak épülni.

A sajtótájékoztatón több dolgot is megerősítettek, amelyek a sajtóban már korábban megjelentek:

  • két fegyveres volt, egy házaspár, akik azt az egészségügyi központot támadták meg, ahol a férfi dolgozott
  • egy karácsonyi rendezvényen történt a lövöldözés, amelyen a férfi maga is részt vett, de idő előtt távozott
  • egyes szemtanúk azt mondták, hogy a férfi és dühös volt, mikor elment a partiról, de mások szerint egyszerűen csak elment, aztán pedig fegyverrel jelent meg újra
  • az elkövetők előre felkészültek a támadásra, mert rengeteg fegyver volt náluk, és katonai ruhát viseltek
  • a helyszínen három csőbombát is találtak a lövöldözés után, melyek távirányítható játékautókra voltak szerelve, és egyelőre nem lehet tudni, hogy miért nem robbantották fel őket
fotó: Europress - Sean M. Haffey / Getty Images

fotó: Europress - Sean M. Haffey / Getty Images

A rendőrök átkutatták a házaspár otthonát is, ahol szintén nagyon sok fegyvert és több ezer lőszert találtak. 12 csőbomba is volt a lakásban, illetve alapanyagok, amelyekből további bombákat lehetett volna készíteni. A San Bernardino-i rendőrség vezetője, Jarrod Burguan szerint úgy tűnik, hogy több támadást is végre tudtak volna hajtani.

A sajtótájékoztatón az újságírókat elsősorban az érdekelte, hogy mi állhatott a lövöldözés hátterében. Az FBI képviselője azonban elmondta, hogy még nagyon korai lenne a motivációt találgatni és terroristaakcióról beszélni. Egyelőre semmit sem lehet kizárni, de folyamatosan gyűjtik az adatokat a házaspárról, mert nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázzák.  Barack Obama amerikai elnök egy interjúban arról beszélt, nem zárható ki, hogy terrortámadás volt a San Bernardino-i tömegmészárlás, de ő is azt mondta, hogy biztosan még nem lehet erről állítani.

Az elkövetőkről, a 28 éves Szaid Rahil Farukról és 27 éves feleségéről, Tashfeen Malikról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A támadásról pedig itt írtunk részletesen. Itt pedig megnézhetnek egy videót, amelyet az evakuálás közben készített egy dolgozó. A CNN arról ír, hogy a férfi szélsőséges nézetei voltak, és olyan emberekkel tartotta a kapcsolatot, akik ellen terrorizmus miatt nyomoz az FBI.

Top 0