• Külföld
Faktor

Több ezer tűzoltó vonult ki, rengetegen meghaltak a katasztrófában

A hatóságok attól tartanak, hogy tovább nőhet az áldozatok száma.

Hétfő estig a Kaliforniában mozgósított több mint 11 ezer tűzoltónak sikerült ugyan három helyen megfékezni a tüzet, de a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 41-re növekedett. A hatóságok attól tartanak, hogy a tűzvész még további halálos áldozatokat követelhet.

Foró: Europress - AFP/Josh Edelson

Foró: Europress - AFP/Josh Edelson

Robert Giordano, a tűzvész által legjobban sújtott Sonoma megye seriffje tűzoltókkal tartott közös sajtóértekezletén közölte: egyelőre több mint száz eltűntről tudnak, a megyében pedig több tízezer hektáron pusztított a tűzvész. A seriff hétfő esti adatai szerint több mint 3500 ház vált a lángok martalékává.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Kaliforniában különösen Sonoma, Napa és Mendocino megyéket sújtja a katasztrófa. Mendocinóban azonban már valamennyi - szám szerint nyolcezer - kötelezően kitelepített ember megkapta az engedélyt a visszatérésre, míg Napában és Sonomában tízezrek várnak arra, hogy visszatérhessenek az otthonaikba, vagy oda, ami az otthonaikból maradt. Thomas Allman mendocinói megyei seriff arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyreállítás és a vidék élhetővé tétele évekbe telik majd.

  A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője, Daniel Berlant arról tájékoztatta az újságírókat, hogy hétfőig összesen 86 ezer hektár égett le, legalább 5700 épület vált hamuvá és 14 helyen még mindig tombol a tűz.

  Donald Trump amerikai elnök hétfőn ismételten "mély sajnálatát" fejezte ki "a példa nélküli tűzvész pusztításai" miatt. Az elnök tragikusnak minősítette a helyzetet és hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormány szorosan együttműködik a kaliforniai hatóságokkal mind a mentésben, mind a károk elhárításában.

  A meteorológusok előrejelzései keddre is száraz meleget és alacsony páratartalmat jósolnak, ami nem segíti a tűzoltók munkáját. A lángok gyors terjedését elősegítő, óránkénti 80 kilométeres szél viszont enyhült – írja az MTI.

  Kommentek:

  Top 16