• Élet
Faktor

Az árnyék nem véd meg a káros sugaraktól, így védekezzen

A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk is egyre nagyobb terheléssel néz szembe. A káros sugárzás bőrpírt, leégést, bőröregedést, legrosszabb esetben pedig bőrrákot is okozhat. A szakorvos szerint nem kell teljesen megvonni magunktól a napozást, de van néhány szempont, amelyek betartásával elkerülhetjük a bajt.

Dr. Virágh Zsófia elmondta, hogy valójában nem elsősorban napsütésre, hanem D-vitaminra van szükségünk, amely a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződik. A D-vitamint egyébként táplálkozással is pótolhatjuk: a joghurt, a csonthéjasok, a gomba, a máj, a tojás, a halfélék, a spenót is ideális forrás.

Csak óvatosan.

Csak óvatosan.

A káros sugarakról szólva megjegyezte, hogy "az emberi szemmel látható fénynél kisebb hullámhosszú az ultraviola sugárzás és nagyobb az infravörös sugárzás. Előbbit tovább lehet osztani UVA-ra, UVB-re, UVC-re. Az UVC sugárzás nem, az UVB sugárzás pedig csak 5 százalékban éri el a Földet. Az UVB a biológiai értelemben legaktívabb sugárzás, felelős a napégésért, a gyulladásos folyamatokért, a barnulásért és a rákos sejtek kialakulásáért. A Földet 95 százalékban az UVA fény éri el, amely ugyancsak okolható a bőrpírért és a fény okozta öregedésért.”

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bőrgyógyásza szerint nagyon fontos, hogy használjunk fényvédő készítményeket, amelyek különböző filtereket tartalmaznak és visszaverik, vagy elnyelik a UV sugarakat. Az a jó napvédő készítmény, amely az UVA és az UVB ellen is véd, víz és verejték ellenálló és a napégés elleni védelme (SPF értékkel jelzik) SPF 30 felett van. A fényvédőket két óránként újra kell kenni, lehetőség szerint a szabadidős tevékenység előtt 15-20 perccel. Testrészenként egy-egy teáskanálnyi mennyiséget ajánlatos használni, a fél évnél fiatalabb csecsemőket pedig egyáltalán nem szabad közvetlen fénynek kitenni.

  Dr. Virágh Zsófia szerint fontos a fizikai fényvédelem is: azaz viseljünk sötét, lenge, száraz, jó minőségű ruhaneműket. A legjobb, ha minőségi napszemüveget is hordunk: a jó UV-szűrős napszemüveg képes az UV sugárzás 99-100 százalékát gátolni és védeni a szemet a rosszindulatú tumorok előfordulásától, csökkenti a szürkehályog és makula degeneráció (szemfenéki meszesedés) esélyét. A széles karimájú kalap pedig megóvja az érzékeny fülünket és az orrunkat.

  Sajnos nem minden árnyék nyújt kellő védelmet, mivel bizonyos felületek, így például a száraz homok, vagy a beton visszaveri az UV sugarakat. A jó árnyék az, ahol nem látjuk az eget. Tévhit, hogy az autóban napsugárzást tekintve biztonságban vagyunk, mert az ablaküveg blokkolja az ugyan UVB sugarakat, de az UVA-t nem. Az Egyesült Államokban évekkel ezelőtt készítettek egy felmérést bőrdaganatosok körében. Kiderült, hogy az autóvezetők 53 százalékának a bal oldalán alakult ki a rosszindulatú daganat. Onkológusok azt javasolják, lehetőleg ne használjuk a napfénytetőt és ne vegyünk kabriót. Autóban is mindig használjunk fényvédő krémet, napszemüveget.

  A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat.  Az összes bőrrák típus 4 százalékát teszi ki, de halálozás 80 százalékáért felel, mivel terjedése gyors, agresszív és korán képez áttéteket. Előfordulási gyakorisága az utóbbi 30 évben megduplázódott Európában. A melanóma gyakran anyajegyhez hasonlít, ezért figyelni kell anyajegyeink alakjára, nagyságára és színére, akár vérzékenységére. Az idejében felismert melanóma teljes gyógyulást jelenthet, javasolt mindenkinek évente legalább egyszer szűrővizsgálaton részt venni.

  Kommentek:

  Top 16