• Belföld

Kezdődik a vakáció, mégis bezárnak a kalandparkok

Hat kalandparkot zártak be, miután befejeződött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálata. A vizsgálatot azért rendelték el, mert Csillebércen több gyerek is balesetet szenvedett.

Nyolcvankét kalandparkból 46-ban találtak valamilyen problémát a szakemberek – tudta meg  a Magyar Idők a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

A minisztérium szerint az ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési feltételeket előíró jogszabályoknak. Az ellenőrzött intézmények közül ötben olyan súlyos szabálytalanságok voltak, hogy rögtön bezáratták azokat. Egyről pedig a tulajdonosa döntött úgy, hogy amíg nem pótolja a hiányosságokat, nem nyit ki.

Csillebércről több gyereket is kórházba vittek. Illusztráció.

Csillebércről több gyereket is kórházba vittek. Illusztráció.

Az üzemeltetők sokszor nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, és több eszköz érvényessége le is járt. Többször olyan is előfordult, hogy nem tüntették fel a biztonságos használathoz szükséges információkat, például, hogy mennyire terhelhető az adott eszköz.

A vizsgálat szerint a legnagyobb kockázatot az új parkok és az újonnan telepített eszközök jelentik, mert többnek nem volt megfelelőségi tanúsítványa.

A fejlesztési minisztérium a fővárosi és megyei kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottakat kérte fel, hogy a kalandparkok működését egy átfogó, rendkívüli vizsgálatban ellenőrizzék. Azért kezdték a vizsgálatokat, mert még május végén a csillebérci kalandparkban 14 gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas mászóhálóra, amely leszakadt. Egyelőre még nem tisztázottak a baleset okai, de 13 gyereket kellett kórházba vinni.

A parkok üzemeltetése megfelelőségi tanúsítványhoz kötött, amit két kijelölt szervezet adhat ki. Az egyik az ÉMI Kft., a másik pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Sok helyen nem tartják be a biztonsági előírásokat. Illusztráció.

Sok helyen nem tartják be a biztonsági előírásokat. Illusztráció.

A Magyar Időknek az ÉMI Kft. ügyvezetője, Madaras Botond az üzemeltetés feltételeiről korábban azt mondta, hogy minisztériumi rendelet alapján folytatják le a tanúsítási eljárást. A helyszínt a használatbavétel előtt is ellenőrzik, és meghatározott időnként felülvizsgálatot tartanak. Persze van olyan, hogy az eljárás során hibákat találnak, ezeket az üzembe helyezés előtt javítani kell.

Szipola Pál az AdventureSport kalandpark­építő vállalkozás képviseletében viszont az mondta, hogy teljesen mindegy, hogy ki, hol és mit épít, mert jelenleg a kalandparkok létrehozásához nem szükséges képzettség, csak egy cég és egy adószám.

Kommentek:

Top 0