• Autó
Autószektor

Kacsafar újratöltve, avagy mit tud dízelmotorral a BMW 6 GT?

A BMW itthon is bemutatta a BMW 6-os Gran Turismo-t, amely a luxuslimuzinok komfortját az ötajtós kupék stílusával ötvözi.

Emlékeznek még az BMW 5 Gran Turismóra? Egyesek szerint az a legcsúnyább BMW, mások szerint az a legpraktikusabb. Nos a hatos GT ugyancsak megosztóra sikerült, gyakorlati haszna a magas szintű kényelemben testesül meg és már egyáltalán nem mondhatjuk rá, hogy csúnya. De azt sem, hogy szép...

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A BMW 6-os Gran Turismo 2017 szeptemberében, a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon mutatkozott be a nagyközönség előtt, a modell piaci bevezetése pedig 2017 novemberében megkezdődött hazánkban is.

A könnyűszerkezetes járműépítés alapelveinek módszeres kihasználásával és a karosszériaváz magas szilárdságú acél elemeit kiegészítő alumínium alkatrészek széleskörű alkalmazásával az új BMW 6-os Gran Turismo saját tömege mintegy 150 kilogrammal csökkent a megegyező hajtáslánccal szerelt 5 GT elődmodellhez képest. 0-ról 100 kilométer/órára gyorsulást a 6 GT a motortérbe épített erőforrástól függően akár 0,7 másodperccel gyorsabban letudja (a BMW 630i Gran Turismo esetében), míg a fogyasztás - a BMW szerint - akár 15 százalékkal is csökkenhet.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A hetes ötajtós kupéjának is megfelelő 6 GT széleskörű alapfelszereltségének az automata szintszabályozású, levegős hátsó kerékfelfüggesztés is része, miközben az utazás kényelmét az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető adaptív futómű fokozhatja (automata szintszabályozású, levegős kerékfelfüggesztéssel az első és a hátsó tengelyen, dinamikus lengéscsillapító-szabályzással). 630d xDrive tesztautónk ilyen volt, így a legnagyobb kényelemben utazhattunk benne, úgy, hogy a Mád-Vecsés útvonalon két kollégám zavartalanul tudott dolgozni nagy tempónál és kanyargós útvonalon is.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A légrugós futómű révén manuálisan is állíthatjuk a jármű hasmagasságát: az alapbeállítás göröngyös földutakon vagy meredek felhajtók előtt akár 20 milliméterrel is megemelhető, mindössze egyetlen gombnyomással. Az új BMW 6-os Gran Turismo hasmagassága azonban nem csupán emelhető, de csökkenthető is, manuálisan és automatikusan egyaránt: a 10 milliméteres ültetés egyetlen gombnyomással elérhető, a vezetési élménykapcsolóval aktiválható sport vezetési üzemmódban azonban a rendszer 120 kilométer/órás sebesség felett automatikusan lentebb engedi a karosszériát.

Az elődmodellhez képest 87 milliméterrel, immáron 5091 milliméterre növelt hosszúságnak, a változatlan, 1902 milliméteres szélességnek és a 21 milliméterrel 1538 milliméterre csökkentett magasságnak köszönhetően jó nagyot kiharap az utcaképből BMW 6-os Gran Turismo. A frontrész jellegzetesen erőteljes kialakítása már az alapfelszereltség részeként LED-technológiás első fényszórópárral egyesül, amelyek a méretes, vese alakú hűtőrácsokhoz vezetik a tekintetet. Az elnyújtott motorháztető, a hátratolt utastér, a 3070 milliméter hosszú tengelytávolság, a keret nélküli ajtók és a messzire hátranyúló ablaksávok egységének köszönhetően a BMW modelljeire jellemző sportos elegancia oldalról nézve kerül leginkább előtérbe. A tetővonal elegánsan, kupészerűen mélyre ereszkedik, mígnem egybeolvad az immáron 64 milliméterrel alacsonyabban végződő hátsó résszel. A háromdimenziós hatású hátsó lámpák kivételesen látványos benyomást keltenek.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az alacsony övvonal mentén megrajzolt jármű-sziluett a modell aerodinamikai tulajdonságaira is jótékony hatással van, hiszen az aktív hűtőrács-lamellákkal, a légbevezető- és a légkivezető nyílásokkal, valamint az automatikusan kiemelkedő hátsó légterelő szárnnyal együtt az elődmodell 0,29-es értékéről 0,25-re csökkenti a karosszéria légellenállási együtthatóját.

A csomagtér térfogata az elődmodellhez képest 110 literrel megnőtt, így immáron 610 literes. A rakodóperem több mint öt centiméterrel lentebb került, így már teljesen egy síkban van a csomagtér padlójával. A 40:20:40 arányban osztott hátsó üléstámla a csomagtérből egyetlen gombnyomással előrehajtható, amellyel a csomagtér térfogata nem kevesebb, mint 1800 literre nő – 100 literrel növelve az elődmodell hasonló értékét. A csomagtér merev szerkezetű síkja alatt ráadásul egy plusz tárolórekeszt is elrejtettek a tervezők.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az új BMW 6-os Gran Turismo motorpalettájára kezdetben két benzines és egy dízelüzemű erőforrás kerül fel, a legmodernebb BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó motorokat pedig már az alapfelszereltség részeként nyolcsebességes Steptronic automataváltóval társítja a gyártó. A BMW 630i Gran Turismo motorházteteje alá szerelt 2.0 literes, négyhengeres benzinmotor 190 kW / 258 lóerő maximális teljesítmény és 400 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes, amellyel a modell 6,3 másodperc alatt sprintel fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre (alapára 18 700 000 forint).

A BMW 640i Gran Turismo meghajtásáról egy 250 kW / 340 lóerő maximális teljesítményű és 450 Nm csúcs forgatónyomatékú, 3.0 liter hengerűrtartalmú, soros hathengeres benzinüzemű erőforrás gondoskodik (alapára 20 550 000 forint). Az erősebb benzinmotorral felvértezett 6-os Gran Turismo 5,4 másodperc alatt tudja le a nulla-százas gyorsulást, miközben az intelligens összkerékhajtással szerelt BMW 640i xDrive Gran Turismo 0,1 másodperccel gyorsabban, 5,3 másodperc alatt abszolválja mindezt (alapára 21 400 000 forint).

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A 195 kW / 265 lóerő maximális teljesítményre és 620 Nm csúcs forgatónyomatékra képes, háromliteres sorhatos dízelmotorhoz az opcionális extrafelszereltség részeként ugyancsak társítható BMW xDrive intelligens összkerékhajtás - tesztautónk is ilyen volt. A BMW 630d Gran Turismo (alapára 20 200 000 forint) és a BMW 630d xDrive Gran Turismo 6,1 másodperc alatt (alapára 21 050 000 forint), illetve 6,0 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre. A mintegy 250 kilométeres tesztúton férfiasan meghajtva sem kért 7,7 liternél több gázolajat 100 kilométerenként. 

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

Kommentek:

Top 0