• Külföld
Faktor

Két terrorszervezet is vállalta a felelősséget ugyanazért a robbantásért

Hétfő reggel egy autóba rejtett bomba ölt meg 14 nepáli tisztviselőt Kabulban, a kanadai nagykövetség közelében - a merényletért azonban nem egy, hanem rögtön két terrorszervezet is vállalata a felelősséget. Szakértők szerint ez a csoportok közötti rivalizálást mutatja.

Fotó: Europress / Shah Marai - AFP

Fotó: Europress / Shah Marai - AFP

Először az Iszlám Állam Afganisztánt és Pakisztánt lefedő Khorasan „tartománya” adott ki egy közleményt, amelyben magára vállalta a 14 tisztviselő megölését, és mások megsebesítését. Emellett még egy fotót is közöltek az állítólagos merénylőről – írja az NBC News.

Ha a merényletet tényleg a terrorszervezet követte el, akkor ez lesz az első nagyobb támadásuk az afgán fővárosban. Kabult rendszeresen támadják a tálibok, az Iszlám Állam azonban eddig merényleteit az ország más pontjaira összpontosította.

Nem sokkal később azonban a tálibok még zavarosabbá tették a képet, mikor azt állították: az ő kiképzett öngyilkos merénylőjük követte el a robbantást, amely kifejezetten amerikai és NATO-hivatalnokokat célzott.

„Ez az Iszlám Államhoz köthető bejelentés csak szemét. Nincs bennük annyi bátorság, hogy egy ilyen fontos területen hajtsanak végre támadást.”

- mondta a tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid.

Bár a tálibok gyakran támadják Kabult is, sokszor túlzó kijelentéseket tesznek a merényletekkel kapcsolatban.

Az afgán hatóságok hivatalosan csak februárban ismerték el, hogy az Iszlám Állam jelen van az országban.

Kommentek:

Top 0