• Külföld
Faktor

Áramért tüntettek Kabulban

Több tízezer, a hazara kisebbséghez tartozó aktivista tüntetett hétfőn Kabulban. Azt követelték, hogy az Asraf Gáni elnök vezette afgán kormányzat módosítsa egy tervezett elektromos távvezeték nyomvonalát úgy, hogy az a szegénység sújtotta Bámiján tartományon is áthaladjon.

A hatóságok, erőszakos zavargásoktól tartva, lezárták az afgán főváros kormányzati negyedét. A rendőrség konténerekkel barikádozta el a kormányzati negyedbe vezető utakat, hogy a tüntetők ne érhessék el az elnöki palota környezetét, emellett egy meghatározott útvonalra korlátozták a tüntetők menetét. Kabul legtöbb üzletét bezárták, és fegyveres rendőrök járőröznek a városban.

kép: Europress-Wakil Kohsar/AFP

kép: Europress-Wakil Kohsar/AFP

Daud Nádzsi, a kisebbségi aktivisták vezetője elmondta: a hazarák hozzáférést követelnek a 2018-ra megépíteni tervezett regionális elektromos távvezetékhez, amely az ország 34 tartományából tízet látna el árammal. A több millió dolláros projektet az Ázsiai Fejlesztési Bank támogatja Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Afganisztán és Pakisztán részvételével.

Az eredeti elképzelések szerint a távvezetéket Bámiján tartományon keresztül vezették volna, ahol a legtöbb hazara él, viszont 2013-ban, az előző afgán kormányzat idején megváltoztatták a vezeték irányát.

A tüntetést megelőző nap Gáni elnök felkért egy nemzeti bizottságot a projekt felülvizsgálatára.

Afganisztán tartományai. Bámján az 5. számú. Az itt lakók szeretnék, hogy érintse a vidéket a távvezeték.
Kép: wikipédia

Afganisztán tartományai. Bámján az 5. számú. Az itt lakók szeretnék, hogy érintse a vidéket a távvezeték. Kép: wikipédia

Afganisztán 30 milliós lakosságának 15 százalékát teszik ki a hazarák. Az ország etnikai csoportjai közül a hazarákat tartják a legszegényebbnek, akik gyakran panaszkodnak diszkriminációra. A hazarák többségükben síita muszlimok, és a múltban gyakran váltak üldöztetések áldozatává, így a radikális szunnita muszlim tálibok 1996 és 2001 között fennálló rezsimje alatt is.

Afganisztán a Világbank szerint súlyos áramhiánnyal küzd, a lakosság alig 40 százalékának van hozzáférése az ország elektromos hálózatához, az áram 75 százalékát pedig importból fedezik - írta az MTI.

Nem csak Afganisztán küzd áramellátási problémákkal: Venezuelában például már olyan mértékű a válság, hogy két naposra csökkentették a munkaheteket.

Top 0