• Belföld

Kabos, a drótszőrű vizsla is vizsgálta az egyetemi tüzet - videó

Valószínűleg nem gyújtogatás miatt keletkezett tűz a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokában – az elsődleges vizsgálatok szerint. Kabos, a drótszőrű vizsla is kereste a tűz okát.

Eredetileg múlt péntekre beszéltük meg Leczki Saroltával, hogy találkozunk, és forgatunk egy rövid videót arról, hogy hogyan dolgoznak azok a kutyák, amelyek a tűzvizsgálatokban vesznek részt. Aztán pénteken korán reggel felhívott Leczki Sarolta és azt mondta: biztos, hogy nem tudunk találkozni, ugyanis Kabos, a kutya éles bevetésen van. A Testnevelési Egyetemnél.

A Testnevelési Egyetem Alkotás utcai atlétikai csarnoka múlt csütörtökön öt óra előtt gyulladt ki. Nem sokkal hat óra után már el is oltották a tüzet, de a háromezer négyzetméteres csarnok teljesen leégett, a teteje is beomlott. Teljesen használhatatlanná vált.

Miután eloltották a tüzet, azonnal megkezdték a vizsgálatot, hogy miért gyulladhatott ki a csarnok. Ennél a vizsgálatnál is, mint ahogy a legtöbbnél, Kabos, a másfél éves drótszőrű vizsla dolgozott, két másik társával együtt.

Most Kabos a vezér – ezt mondta Leczki Sarolta főtörzszászlós. Ilyen nagy tűzeseteknél viszont még jön egy idősebb „kollégája”, Szikra, aki ugyan már 10 éves és nyugdíjban van, de tapasztaltabb Kabosnál. Az egyetemi tűznél még egy emberkereső kutyát is bevetettek a tűzoltók.

Leczki Sarolta elmondta, hogy a kutyák bármeddig bírják – akár órákig is keresnek olyan jeleket, szagokat, amelyek fokozottan égésveszélyesek, amelyek esetleg okozhatnak egy-egy lakás- vagy épülettüzet. Sok mindentől függ, hogy mennyi idő alatt talál a kutya valamit. Függhet ez időjárástól, helyszíntől, attól, hogy mennyi más zavaró szag van a környéken, van-e áldozat az épületen belül – ezek ugyanis mind befolyásolják a kutya szaglását, viselkedését. Ha több órán keresztül vizsgálódnak egy kiégett épületnél, akkor pihentetni kell közben a kutyákat. Többször leállnak, megitatják, vagy játszanak vele, de néha vissza is teszik a ládájába, ahol pihen egy kicsit.

Azt nem mondta meg a főtörzszászlós, hogy talált-e valamit Kabos az egyetemi tűznél. Azt viszont megmutatták, hogy hogyan keres bármilyen jelet.

Egy elhagyott laktanyába mentünk hétfőn délelőtt. Az egyik hangárban öt különböző helyre egy-egy csepp benzint csepegtetett Leczki Sarolta. Aztán jött Kabos….

Nézze meg a videót!

Top 0