• Autó
Autószektor

Ők is kezdték valahol: Lewis Hamilton

Talán az Forma 1 teljes történelmében nem volt még egy pilóta, akit akkora felhajtás övezett volna bemutatkozó szezonjában, mint Lewis Hamiltont. Első évében éppen csak lemaradt a világbajnoki címről, amit végül Kimi Raikkönen nyert meg 1 ponttal a brit újonc előtt. A sors azóta bőven kárpótolta a brit versenyzőt, aki mára négyszeres világbajnok és sokak által a mezőny legjobbjának tartott pilóta.

A száguldó cirkusz mezőnyének pilótái általában gazdag családból érkező, a létező összes támogatást megadó környezetből érkeznek. De nem Hamilton, aki úgy lett egy a legnagyobbak közül, hogy fiatalkorában kevesen fogadtak volna rá, hogy egyáltalán eljut a legmagasabb kategóriába.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Hamilton 1985-ben született az angliai Hertfordshire-ben, Grenada-ból bevándorolt szülei gyermekeként. Anthony és Carmen Hamilton elváltak, mikor Lewis mindössze két éves volt, így 12 éves koráig édesanyjával és féltestvéreivel élt. Ekkor átköltözött apja családjához, ahol együtt élt mozgáskorlátozott féltestvérével, Nicolas-szal, aki nem mellesleg cerebrális parézisa ellenére szintén autóversenyző.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Első találkozása a versenyzéssel 6 éves korában volt, amikor egy távirányítós autót kapott apjától.

  Versenyeztem ezekkel a távirányítós autókkal és bajnokságokat nyertem a felnőttek ellen. 

  – emlékezett Hamilton. A sikerek hatására karácsonyra már egy gokartot kapott, apja pedig megígérte neki, amíg jól teljesít az iskolában is, támogatni fogja a versenyzői karrierjét.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A támogató apának hamar rá kellett döbbennie, hogy az ígérete nem teljesíthető egykönnyen. Fia menedzselése rengeteg időt igényelt, így IT menedzseri munkáját otthagyva alvállalkozóként vállalt olykor egyszerre három munkát, hogy támogatni tudja Lewis ígéretes, de közel sem biztos jövőjét a versenyzés világában.

  A gokart karrier jól alakult, a fiatal brit sorra nyerte a versenyeket és a következő, sokszor emlegetett anekdota alapján önbizalma is rendben volt. Amikor 10 éves volt, egy verseny után odament Ron Dennis legendás McLaren csapatfőnökhöz egy autogramért:

  Lewis Hamilton vagyok, megnyertem a brit bajnokságot és egyszer a te autódban akarok versenyezni 

  – mutatkozott be. Ron Dennis erre a következőt írta a gyermek Hamilton füzetébe: “Hívj fel 9 év múlva és kitalálunk valamit.” A McLaren és Hamilton története mára történelem, azonban még hosszú út várt a fiatal britre, mire beülhetett a manapság gyengélkedő csapat autójába.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A tehetsége mindenesetre megvolt hozzá: a Ladbroke fogadóiroda már 12 éves korában várta a tippeket, mely szerint a fiatal tehetség 23 éves kora előtt Forma 1 versenyt fog nyerni. 1 a 40-hez fizettek a futamgyőzelemért és százötvenszeres pénzt nyert, aki hitt benne, hogy Hamilton 25 éves kora előtt világbajnok lesz. Mint azt ma már tudjuk, aki fogadott, jól járt.

  Hamilton ezután sorra nyerte a különböző gokart bajnokságokat, amiknek köszönhetően végül 1998-ban megcsörrent a telefon, Ron Dennis nem várta meg az ígért kilenc évet és leszerződtette a fiatal britet a McLaren versenyző akadémiájához. A Hamiltonba vetett bizalmat jól példázza, hogy ez a szerződés már rendelkezett egy esetleges jövőbeni Forma 1-es ülésről.

  A következő években a száguldó cirkuszba vezető úton sorra nyerte a különböző bajnokságokat, gyakran későbbi riválisa Nico Rosberg oldalán, akivel ekkoriban még kifejezetten jó kapcsolatot ápolt. 2001 és 2005 között a Formula Renault és a Formula 3 mezőnyében indult, sikerrel ugyanis már ebben az időszakban is közel került a száguldó cirkuszhoz. 2004-ben a Williams szerződtetni akarta, azonban az akkori motorszállító BMW nem akarta finanszírozni Hamilton karrierjét, aki így visszatért a McLarenhez.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  2006-ban megnyerte a GP2-t is, Juan Pablo Montoya visszavonulásának és Raikkönen eligazolásának köszönhetően pedig üresedés volt a McLarennél, a Fernando Alonso regnáló világbajnok melletti helyet pedig a fiatal britnek adták. Mint tudjuk, jól tették.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

  Kommentek:

  Top 16