• Belföld

Jövőre tényleg megszűnik a Déli pályaudvar

A pályaudvar bezárása már januárban felmerült, de jövő évi költségvetési javaslatban már nyíltan benne van a "Déli pályaudvar vasúthálózatról történő leválasztása."

A 2017-es költségvetési törvényjavaslatban szerepel egy 5 milliárd forintos tétel a budai vasúti közlekedés fejlesztésére. Az első javaslatból csak annyi derült ki, hogy átalakítanák a budai vasúti közlekedést, aminek legfontosabb része a kelenföldi állomás infrastruktúra-fejlesztése lenne.

Mára azonban felkerültek a parlament oldalára a jövő évi költségvetési tervezethez kapcsolódó fejezeti indoklások is. Ezekben világosan szerepel a Déli pályaudvar bezárása:

Az előirányzat felhasználása Kelenföld állomás kapacitásbővítő beruházásainak, valamint a Déli üzemi pályaudvar vasúthálózatról történő leválasztása és a terület új vagyonkezelő részére történő átadása előkészítésének kivitelezési munkálataira történik

- olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezeti indoklásában.

Fotó: youtube.com

Fotó: youtube.com

A márciusban megjelent kormányrendelet alapján júliusra készülnek el a hatásvizsgálatok, illetve ez a határideje a terület hasznosítására vonatkozó ötletpályázat kiírásának és lebonyolításának. Csak szeptember a határideje annak, hogy a teljes koncepció a kormány elé kerüljön. Azaz a mostani döntés megelőzi a hatásvizsgálatot is.

Januárban még olyan tervekről lehetett hallani, hogy a sínek helyén P+R parkoló, az épület helyén pedig park lesz a Déli Pályaudvarnál. A márciusi kormányrendelet szerint pedig a Déli pályaudvar üzemi pályaudvari részén sport- és szabadidős intézmények épülnek majd.

Top 0