• Külföld
Faktor

Jövőre már nem lesznek elefántok a nagy amerikai cirkuszokban

Állatvédelmi okokból a tervezettnél két évvel hamarabb, már 2016 májusában felhagy elefántos mutatványaival a két nagymúltú amerikai cirkuszi társulat, a Ringling Brothers és a Barnum & Bailey. Ezt Alana Feld, a cirkuszokat működtető Feld Entertainment alelnöke jelentette be.

A bejelentés szerint májusban a vándorcirkuszokban fellépő összes ázsiai elefántot áttelepítik a konzorcium floridai elefántmenhelyére, ahol szaporítással és orvosi kutatásokkal próbálják megmenteni a fenyegetett fajt.

A cirkuszcsoport tavaly márciusban azt közölte, hogy az állatvédők bírálatai nyomán 2018-ig kivonja a porondról 13 cirkuszi elefántját. A hétfői közlemény nem indokolja, hogy miért hozták előbbre a határidőt.

A Feld érdekeltségébe tartozó cirkuszok 145 éve működnek, mindig is szerepeltettek műsorukban elefántokat, amelyek szimbólumai lettek a The Greatest Show on Earth című legendás műsoruknak.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Europress / Andrew Caballero Reynolds - AFP

    Europress / Andrew Caballero Reynolds - AFP

    Az Egyesült Államokban jelenleg 250 elefánt él fogságban, közülük 26 a Ringling cirkusznál született. A Ringling Brothers 2011-ben 270 ezer dolláros bírságot fizetett ki, csak hogy leálljon egy hatósági vizsgálat, amely az elefántok állítólagos bántalmazása címén indult ellene.

    Más állatokat, például tigriseket, oroszlánokat, lovakat vagy kutyákat, továbbra is foglalkoztatnak a két nagy amerikai cirkusz műsoraiban. A Center for Elephant Conservation nevű floridai menhelyen jelenleg 42 nyugalmazott cirkuszi elefánt él.

    Top 16