• Külföld
Faktor

Jót tenne a migránsok befogadása Csehországnak egy elemzés szerint

A Cyrrus brókertársaság által készített elemzés szerint a cseh gazdaságnak nem okozna semmiféle problémát, ha Csehország akár 80 ezer bevándorlót is befogadna.

Fotó: Europress / Sean Gallup - AFP

Fotó: Europress / Sean Gallup - AFP

A Cyrrus elemzői szerint Csehország számára kifejezetten hasznos lenne, ha a kormány támogatná az irányított bevándorlást, mert a migránsok fokozatosan betölthetnék az üres munkahelyeket, állásokat. Szerintük a cseh állam a bevándorlók befogadásával mintegy 90 milliárd koronát takarítana meg, amelyet máskülönben a lakosság elöregedése következményeinek megoldására kellene fordítania.

Frantisek Kronus, a brókercég vezető elemzője azt mondta:

Első lépésben a közvélemény meggyőzésére lenne szükség arról, hogy a migránsok foglalkoztatása hasznos, majd lakhatási feltételeket kellene nekik teremteni. A migránsok támogatása sokféleképpen elképzelhető: kivételt kaphatnának a minimálbér alól, adókedvezményt kaphatnának, vagy az állam támogathatná az általuk betöltött munkahelyeket.

A Cyrrus elemzése szerint a migránsok befogadása és alkalmazása rövid távon évi mintegy 20 milliárd koronával növelheti a cseh GDP-t - írja az MTI.

A cseh lakosság 61 százaléka szerint Csehországnak egyáltalán nem kellene migránsokat befogadnia. Mintegy 30 százalék szerint ideiglenesen kellene őket befogadni, míg letelepedési engedélyt csak 3 százalékuk adna a migránsoknak.

Top 0