• Külföld
Faktor

Jordánia kész befogadni szíreket, de segítséget kér

Eddig már több mint 600 ezer szíriait fogadott be Jordánia, de továbbiak befogadásához már segítséget kér.

Elsősorban pénzre lenne szüksége Jordániának a szírek ellátásához, de örülnének annak is, ha jobban hozzáférhetnének az európai piacokhoz. Legalábbis ezt mondta Abdalláh Enszúr jordániai miniszterelnök szombaton. A kormányfő szombaton látogatta meg az egyik menekülttábort, és akkor azt mondta, továbbra is készek befogadni szíreket, de erre csak akkor lesznek képesek, ha mások segítenek nekik. Azt mondta:

nem csak arról van szó, hogy adjanak pénzt vagy segélyt. Azt akarom, hogy tágabb értelemben véve nyújtsanak gazdasági segítséget, hogy támogassák a költségvetésünket, az exportunkat, termékeinket, mert ha ezeknek az embereknek be kell lépniük az ipari munkaerőpiacra, akkor az iparunknak máshol is el kell tudnia adnia termékeit.

Ha ezt a segítséget nem kapják meg, egyszerűen nem fogják tudni az eddigi szinten befogadni a menekülteket.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az utóbbi időben egyébként több segélyszervezet is bírálta Jordániát, amiért hónapok óta nem engednek be körülbelül 17 ezer embert az országba Szíriából. Eddig biztonsági okokra hivatkoztak. Probléma ugyanakkor, hogy Jordániában nagy a munkanélküliség, és jelenleg nem dolgozhatnak legálisan a szíriai menekültek az országban - írja az MTI.

    Top 16