• Belföld
Faktor

Jönnek a mínuszok, beviszik az utcáról az embereket

A napokban kezdődött az igazi téli időjárás. Az egész országban nulla fok alatti hőmérséklet van, de vasárnap és hétfő hajnalban nem lesz ritka mínusz 10-15 fok az ország északkeleti részén. A hideg miatt minden évben visznek be a melegedőkre embereket az utcákról.

Éjszaka egy férfit találtak az egyik fa tövében, az utcán a hódmezővásárhelyi rendőrök. Egy fóliával volt betakarózva. A fedél nélküli férfi a rendőröknek elmondta, hogy nagyon fázik és nincs hova mennie. Azonnal bevitték a városi melegedőhelyre.

Egyre gyakrabban fagy éjszaka, így egyre többen vannak veszélyben azok közül, akik nem mennek be a melegedőkre, hanem az utcán éjszakáznak. December végéig negyven ember halt meg a hideg miatt a Magyar Szociális Fórum adatai szerint Magyarországon. Harminckét férfi és nyolc nő. Közülük 18 ember a saját, fűtetlen lakásában, 15-en a szabad ég alatt, a többiek pedig kórházba szállítás közben haltak meg. A legfiatalabb áldozat 33, a legidősebb pedig 77 éves volt.

Ugyanakkor ezt az adatot nem tudták megerősíteni a Faktor kérésére hivatalosan. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál azt mondta a Faktornak, hogy ha kihívják a mentőket egy élettelenül talált beteghez, akinek a teste már hideg, akkor ők csak a halál tényét állapítják meg. A halál okát a boncolás állapíthatja meg, de a mentők nem tartják nyilván a kihűlés okozta haláleseteket.

Foto: Europress - Philippe Desmazes/AFP

Foto: Europress - Philippe Desmazes/AFP

Simó Endre a Magyar Szociális Fórum alapítója meg nem nevezett állami forrásokra hivatkozta mondta azt a Faktornak, hogy egyértelműen szegénységi problémáról van szó. Az, hogy valaki a saját otthonában, fűtetlen lakásában hűl ki, azzal hozható összefüggésbe, hogy döntenie kell:

Egyen-e vagy fűtsön?

- mondta Simó Endre. Ezért arra kérik az ismerősöket, a családot és a szomszédokat, hogy figyeljenek oda azokra, akik veszélyben lehetnek.

Ha szükség van rá, segítsenek nekik befűteni. Vigyenek át egy kis fát, egy kis szenet begyújtani a kályhába. Ezeknek az embereknek az életük múlik azon, hogy segítenek-e nekik vagy sem.

Figeczki Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni szociális és fejlesztő központjának vezetője arról beszélt a Faktornak, hogy az úgynevezett krízis időszak a hajléktalan ellátásban november 1-én kezdődik és április végéig tart. A szervezet munkatársai nem várták meg a mostani fagyos idő beköszöntét, már november végétől, december elejétől elkezdték szétosztani a meleg ruhákat, takarókat.

A hipotermia a szervezet fokozott kihűlése, akár halállal is járhat. Nem csak a szélsőséges hidegben, de hosszabb távon, akár a fűtetlen lakásban veszélyt jelenthet. Elég, ha csak 27-20 fokra hűl le a test, a keringési rendszer lebénul és beáll a halál. A hipotermia tünetei lehetnek a fáradtság, az ingerlékenység, a zavartság, a hidegrázás, a sápadt és hideg bőr, az ügyetlenség, a letargia, elmosódott beszéd vagy az ésszerűtlen cselekvés, az álmosság, majd az eszméletvesztés. A kihűlt embert egyenletesen és fokozatosan kell felmelegíteni. Takaróval, langyos folyadékkal. Kerülni kell az aktív mozgatást és a test dörzsölését, mert ezek rontanak a helyzeten. (Wikipédia)

Azokat, akik nem mennek be az éjszakai szállásokra, az utcai szolgálat szakemberei keresik meg, hogy felkészítsék őket a hidegebb napokra. Megpróbálják arra is rábeszélni a hajléktalanokat, hogy menjenek éjjel be a szállásokra. Akik erre nem hajlandóak és maguk szeretnék túlélni a téli éjszakákat, nekik ételt, gyógyszert, takarót, meleg ruhát, és ha kell, akkor egészségügyi ellátást is adnak.

Akik évek óta a külterületi, maguk ácsolta kamrákban élnek, ők elég rutinosak. Tudják, hogy kell túlélni a hideg időszakot.

- mondta Figeczki Tamás.

Talán kevesen tudják, de 3-4 fokban ugyanúgy ki lehet hűlni, mint a mínuszokban. A megfagyás akkor a legvalószínűbb, ha valaki beteg vagy kint a szabad ég alatt ittasan vagy kábultan elalszik. Őket próbálják az utcai szolgálatosok rávenni, hogy bemenjenek a melegedőbe. Ott reggelit, meleg italt, teát adnak nekik, ami felmelegíti őket

Top 0