• Politika
Faktor

Jön az újabb tanárbéremelés!

Elindult az új tanév, és az iskolaigazgatók jó hírt közölhettek a tanári karral: emelkedni fog a fizetésük. Mindez nem csak az oktatók szempontjából lényeges. Egy új kutatás ugyanis bebizonyította, ahol több a tanárok fizetése, ott jobban is tanítanak.

Újabb béremeléssel számolhatnak a tanárok, átlagosan 3,4 százalékkal nő a fizetésük szeptembertől. A pluszpénz természetesen mindenkinek jól jön.

Sok pályaelhagyó is visszatér

Samu Tamás már többször elhagyta a tanári pályát, az új életpályamodell miatt viszont úgy döntött, ismét visszatér a diákokhoz. „Negyven éve kezdtem el tanítani Tatabányán. Pályaelhagyó vagyok, hol visszajöttem, hol ismét elmentem. De már két éve újra általános iskolában dolgozom. A fizetésemelés nagyon jól jön, az én esetemben ez havi 10 ezer forintot jelent” – mondta a tatabányai Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola tanára a köztévének.

175 ezer pedagógus fizetése emelkedik

A bérrendezés óta átlagosan 50 százalékkal nőttek a pedagógus fizetések. Egy pályakezdő gyakornok, főiskolai diplomával 2011-ben bruttó 122 ezer forintra számíthatott, az emeléssel a keresete 2017-re 182 ezer forintra nő, egy 3-5 éves gyakorlattal bíró, egyetemi végzettségű tanár 135 ezer forint helyett most már 227 ezer forintot keres. Míg egy 18-20 éves gyakorlattal rendelkező, egyetemi végzettségű pedagógus bére 172 ezer forintról 304 500 forintra nő 2017-re. Akik részt vettek a minősítési eljárásban, 30-35 ezer forint pluszjövedelemmel számolhatnak hónapról hónapra.

Emellett szeptemberben tovább emelkedik 175 ezer pedagógus bére. A növekedés mértéke attól is függ, hogy ki milyen kategóriát kaptak a minősítési eljárás során. A felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László elmondta, ezúttal nőnek az alapbérek és a pótlékok is, erre összesen 31 milliárd forintot költ a kormány.

Ha többet keres a tanár, jobban tanít?

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének oktatástudományi kutatócsoportja éppen arra kereste a választ, hogy a tanári fizetések befolyásolják-e a gyerekek teljesítményét az európai országokban. Vagyis, ha többet keres a tanár, akkor jobban tanít-e.

A válasz persze sokkal bonyolultabb annál, minthogy igennel vagy nemmel válaszolhatnánk rá. Az eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol a pedagógusok fizetése viszonylag magas, a tanárok jobb szakemberek. Vagyis kimondhatjuk, hogy ahol több a fizetés, ott a tanárok is jobban, szívesebben tanítanak, amely a gyerekek teljesítőképességére is hatással van.

Kommentek:

Top 0