• Belföld

Jön a hideg, jön az eső és egyre több lesz a beteg

Nagyon rossz idő volt már szombat reggel is és még rosszabbra számíthatunk a következő napokban. A hideg mellett rengeteg eső fog esni és megérkezik a hó is. Ha pedig ez nem lenne elég, jönnek a vírusok és ezzel a rengeteg beteg.

Péntek este indul a lehűlés azután pedig az ország nagy részén eső fog zuhogni, a hegyekben pedig jön a hó – írja az Időkép.

Ráadásul nagy mennyiségű és - ahogy fogalmaznak - kiadós esőre van kilátás. Az ország egyes területein, akár fél havi csapadéknál is több eshet egy nap alatt, ráadásul viharos erejű szélre is számíthatunk.

Fotógaléria

Fotógaléria

Esik az eső, jön a ködös, párás idő és ez az az időjárás, ami leginkább segíti a cseppfertőzéses betegségek terjedését – mondja a Faktor által megkérdezett háziorvos. Komáromi Zoltán szerint a száraz időben a betegségek fél méteres távolságban fertőznek és csak rövid ideig vannak ott a levegőben. Ilyenkor azonban akár másodpercekig lebeghetnek.

Azt is mondja, már az elmúlt hetekben is rengeteg volt a beteg, akkor azonban még csak egy hányós, hasmenéses vírus terjedt, most azonban egészen más a helyzet. Rengeteg légúti megbetegedésre számítanak. Főleg a kisgyerekek és krónikus megbetegedéssel küszködők vannak veszélyben.

Komáromi szerint abszolút tökéletes megoldás nincs arra, hogy ne kapjunk el semmilyen betegséget. Az influenza és annak szövődményei, például a tüdőgyulladás megelőzésére a védőoltás szolgál. De ez sem nyújt 100 százalékos védettséget. Abban viszont segít, ha el is kapjuk azt, annak a lefolyása sokkal enyhébb lesz.

Persze több dolog van, amivel meg lehet próbálni elkerülni a megbetegedést. Például, ha azok, akik tehetik, nem akkor utaznak, amikor a buszokon villamosokon nagy a tömeg. Az utazásnál pedig lehetőleg kifelé kell nézni az ablakon, elkerülve ezzel azt, hogy valaki ránk tüsszentsen és lehetőleg a kapaszkodókat sem szabad megfogni, azon ugyanis rengeteg vírus lehet. De ami a legfontosabb, hogy a lehető legtöbbször mossunk kezet – mondja.

Azt is mondja, hasonlóan fontos az egészséges táplálkozás, vitaminok – C és D vitamin – szedése, és persze a megfelelő öltözködés .

Ha viszont már elkaptuk a betegséget, otthon kell maradni. Egyrészt így gyorsabb a gyógyulás illetve elkerülhető a szövődmény, de ami ennél is fontosabb az, hogy azt nem adjuk tovább – mondja a háziorvos.

Top 0