• Külföld
Faktor

Jön a fapados vonat

Fapados vonatjáratokat indít Párizs és Brüsszel között a Thalys vasúttársaság, hogy megnyerje magának a kirándulókat, illetve ellensúlyozza a telekocsi szolgáltatás előretörését.

A francia és belga államvasút tulajdonában álló Thalys céget eddig főleg a Franciaországot, Belgiumot, Németországot és Hollandiát - ezen belül húsz európai nagyvárost - összekötő nagysebességű vonatok üzemeltetőjeként ismerték.

Fő útvonalán, Párizs és Brüsszel között a 315 kilométeres távolságot 1 óra 22 perc alatt teszik meg a Thalys-expresszek.

A Thalys a tervek szerint április 3-án indítja el az új szolgáltatását. Az Izy névre keresztelt, zöld és lila színű szerelvények naponta két-három alkalommal közlekednek majd a Párizs-Brüsszel útvonalon oda-vissza, a legolcsóbb jegy 19 euróba kerül. Az olcsóságnak azonban ára lesz: a menetidő 53 perccel hosszabbodik meg. Csökkentik a szolgáltatásokat, így nem lesz például étkezőkocsi. 

Agnes Olgier, a Thalys vezérigazgatója elmondta, hogy az új szolgáltatással a kirándulókat célozzák meg, a fiatalokat, a családokat, olyanokat, akik szabadságuk alatt városlátogatásra utaznak Brüsszelbe vagy Párizsba.

Top 0