• Kultúra

Nem lesz John Wayne-emléknap a színész rasszista megjegyzései miatt

John Wayne rasszista kijelentései és más vitatható tettei miatt a kaliforniai parlament elutasította, hogy nyilvánítsák az Oscar-díjas színész emléknapjává május 26-ot, Wayne születésnapját.

A John Wayne-nap törvénybe foglalását Matthew Harper republikánus képviselő indítványozta. Javaslatát azonban több spanyol anyanyelvű és afroamerikai törvényhozó kezdeményezésére a képviselőház 35:20 arányban leszavazta.

A demokrata párti politikusok a vitán felidézték, hogy a Playboy magazinnak 1971-ben adott interjújában a filmsztár

hitet tett a fehér felsőbbrendűség mellett "mindaddig, amíg felelősségteljes magatartásra nem nevelik a feketéket".

Wayne elutasította, hogy hatalmat vagy vezető tisztséget adjanak a "felelőtlen embereknek" nevezett afroamerikaiaknak. "Önzőnek" nevezte az indiánokat, amiért maguknak akarták megtartani a földjeiket, "miközben sokan voltak olyanok, akiknek új földre volt szükségük".

Sophia Loren és John Wayne. Forrás: Europress - AFP/STAFF/INTERCONTINENTALE

Sophia Loren és John Wayne. Forrás: Europress - AFP/STAFF/INTERCONTINENTALE

Egy képviselőnő azt is hozzátette, hogy filmjeinek több jelenete is indiánok lemészárlásáról szólt.

Az emléknap ellenzői azzal is érveltek, hogy az 1979-ben meghalt John Wayne támogatta az úgynevezett Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló hírhedt parlamenti bizottságot és a John Birch Társaság nevű szélsőjobboldali szervezetet is.

Az emléknap támogatói szerint a filmjeiben többnyire kemény cowboyt és bátor katonát alakító színész "megtestesítette a tipikus amerikai hőst", kiállt "a nagy amerikai értékek mellett, amelyeket ismerünk és szeretünk", támogatta az amerikai hadsereget és a rákkutatást.

Az emléknapot pártolók szerint

megörökítették az emlékét másoknak is, akiknek vitatható a politikai hagyatékuk.

Példaként Franklin Roosevelt elnököt hozták fel, aki annak ellenére részesült e tisztességben, hogy a második világháború alatt elrendelte a japán származású amerikaiak internálását.

Texas államban tavaly John Wayne-emléknappá nyilvánították május 26-ot – írja az MTI.

Top 0