• Belföld
Faktor

Megszűnhet a hagyományos jogosítvány, a személyi is átalakul - mutatjuk mire számíthat

Egyszerűsödhet az ügyintézés is.

A családokat érintő hivatali eljárások jelentős egyszerűsítésére készül a kormány, de fejleszteni akarja a személyi igazolványt is, valamint lehetővé tennék, hogy a vezetői engedély kiállítása nélkül is zavartalanul közlekedjünk belföldön - olvasható ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározatból.

Ez akár el is tűnhet.

Ez akár el is tűnhet.

Az újszülöttek életkezdési támogatását 2020. január elsejétől az alanyi jogon járó családtámogatások automatikus igénylésével támogatják. A miniszterelnök a határozatban felhívta a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az újszülöttek életkezdésének támogatása érdekében a szükséges 365 millió forintról.

Pintér Sándor belügyminiszter pedig azt a feladatot kapta, hogy dolgozzanak ki egy tervet a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére és az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan, ennek keretében térjen ki annak vizsgálatára, hogy vezetői engedély fizikai kiállítása nélkül, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva belföldön megvalósítható-e a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása.

Emellett azt is kérte a határozat, hogy az elhalálozást követő, ahhoz kapcsolódó eljárásokat teljeskörűen el lehessen végezni elektronikusan, de ugyanígy a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások is egyszerűsödnek majd.

Mindezeket idén április 30-ig kell elkészítenie a minisztériumnak. Érdekesség, hogy a jogosítványra vonatkozó új koncepció kidolgozásában a Magyar Vöröskereszt működhet közre.

A határozatban szerepel az is, hogy az elektronikus személyigazolványt tovább fejlesztik: 

  • A biztonság növelése, valamint a szélesebb körű felhasználás érdekében szükséges fejlesztéseket dolgoznak ki és hajtanak végre.
  • A lakcímadatok és személyi azonosító adatok megjelennek majd az elektronikus személyigazolványon.
  • A belügyminiszternek azt is meg kell vizsgálnia a Magyar Nemzeti Bank bevonásával, hogy az elektronikus tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolvány képessé tehető-e arra, hogy az azonnali átutalások során fizetési megbízások indítására szolgáljon. Ez utóbbira a kormányhatározat május 31-et jelölte meg határidőként. A határozat felkérte az MNB elnökét, hogy ebben a feladatban működjön közre.
Kommentek:

Top 0