• Autó
Autószektor

Jó úton az e-matricák értékesítése

Nemrégiben tette közzé féléves mérlegét a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ). A beszámolóból nemcsak az derült ki, hogy a díjak közel felét a külföldiek fizetik meg, hanem az is, hogy sokkal tudatosabban tervezzük meg az útjainkat.

Július végén összegezte eddigi bevételeit a NÚSZ. A társaság mérlege továbbra is pozitív irányt mutat, ami nem feltétlenül a több fizetős szakasz növekedésből fakad, hanem sokkal inkább a megnövekedett forgalomból. A kimutatásból az is kiderült, hogy a megnőtt a kereslet a megyei és az éves e-matricák iránt.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

2018 első hat hónapjában az elmúlt esztendő azonos időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében több, mint 8 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak (7,2 millió darabot). Valamennyi díjkategória és e-matrica típus jobban teljesített az első félévében. Közülük az éves és a megyei jogosultságot érdemes kiemelni, hiszen ezeknél messze átlagon felüli emelkedés tapasztalható. Előbbiből június végéig mintegy 16, utóbbiból 12 százalékkal vásároltak többet az autósok. A 190 ezer darabbal több eladott megyei matrica 1 milliárd forintos plusz bevételt jelentett a költségvetésnek.

Az éves úthasználati jogot vásárlók számában is lemozdultak az eloszlások. Míg az éves matricák vásárlók aránya nő, addig az eseti vásárlók száma csökken, amiből arra lehet következtetni, hogy a járművezetők tudatosabban tervezik meg az utazásaikat.

Fontos tény, hogy az első hat hónapban a matricák felét külföldiek vásárolták. Ők 35 százalékos arányt képviselnek az első féléves matrica-értékesítési adatokban. Június 30-ig bezárólag legnagyobb számban heti e-matricát vásároltak, összesen 2,06 millió darabot, közel ugyanannyit, mint a hazai úthasználók (2,14 millió darab). És, még a szabadságolási szezon igazából el sem kezdődött.

A progresszív emelkedés az öt évvel ezelőtt bevezetett HU-GO esetében is rekordbevételt ért el a mérleg. A 3,5 tonna össztömeg feletti járművekre érvényes e-útdíj rendszer első féléves megszolgált útdíjbevétele bruttó 116 milliárd forint volt, ami 7 százalékkal haladja meg a 2017-os, illetve 19 százalékkal a 2016-os értéket. Ezzel június 30-ig bezárólag az e-útdíj bevételekre vonatkozó idei költségvetési elvárás közel 60 százaléka már teljesült.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A HU-GO-ban a regisztrált járművek száma 295 ezerről 353 ezerre nőtt, míg a járművekhez kötött fedélzeti egységek (OBU) száma a tavalyi 178 ezerről indulva megközelítette a 211 ezres értéket. Az arányok itt is módosultak. Az OBU bővülésével egyre kevesebb bevétel folyik be a viszonylati jegyek értékesítéséből. Míg a fedélzeti eszközök segítségével bevallott útdíjak első féléves összege a tavalyi bruttó 91 milliárdról idén 101 milliárd forint fölé emelkedett, addig a viszonylati jegyekből származó bevétel a 2017-es 17 milliárdról 14 milliárd forintra csökkent. 2016-ban ez az érték még 23 milliárd forint volt. Itt is érdemes megjegyezni a külföldiek részarányát. Ők az összes bevalló 52,1 százalékát tették ki. Közülük is legtöbben a román teherautósok voltak: 40 százalékukkal toronymagasan vezetik a mezőnyt, hiszen a második helyezett Lengyelország már csak 13 százalékot tudhat magáénak. A harmadik helyen Bulgária található 9 százalékkal, majd Szlovákia és Szerbia következik 8 és 5 százalékkal.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A NÚSZ Zrt. 2013-as indulása óta 1336 milliárd forintnyi eredményt ért el. Ezzel kapcsolatban Bartal Tamás a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója összegzésének végén elmondta:

a költségvetési terv idén az útdíj szempontjából nettó 240 milliárd forinttal számol. Mi idén is a bevételi tervek felülteljesítését tűztük ki célul, hiszen a tevékenységünknek az államháztartás stabilitására nézve óriási a jelentősége.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0