• Élet

Jó példaképek-e a rajzfilmek hercegnői?

Ne dicsérjük szépségükért a kislányokat?Vannak olyan pszichológusok, akik kifejezetten azt tanácsolják a szülőknek, hogy soha ne dicsérjék a kislányaikat a szépségük miatt. Szerintük még a pozitív megjegyzések is testképzavart idézhetnek elő, mert csak megerősítik azt a meggyőződést, hogy a külső nagyon fontos. Egyes tanulmányok szerint jobb a gyerekeket az erőfeszítéseikért vagy elért eredményeikért dicsérni, mint a tulajdonságaikért. Szerencsésebb azt mondani nekik, hogy „Jaj, de jól sikerült ez a dolgozatod!”, mint azt, hogy „Milyen okos vagy!”, mert a gyerekeket jobban motiválja az, ha a befektetett energiájukat és igyekezetüket díjazzák.

A „Disney-reneszánsz” hercegnős filmjei ilyen szempontból jobb arányokat mutatnak: a nők 38%-ban kaptak bókokat a kinézetük miatt, de majdnem 25% volt a képességeikre vagy tetteikre vonatkozó bókok aránya. A legutóbbi filmekben, úgy mint A hercegnő és a béka, az Aranyhaj és a nagy gubanc, a Merida, a bátor és a Jégvarázs – teljesen meg is fordult az arány: itt először nagyobb valószínűséggel dicsérik a nőket az ügyességükért és a teljesítményükért, mint a külsejükért, 40-20 % arányban.

Ezek az eredmények az alkotók személyével is összefüggésben lehetnek. A Jégvarázs és a Merida, a bátor alapötlete, megírása és megrendezése is nők, vagy egy olyan csapat nevéhez fűződik, amelynek nők is vannak a tagjai között. Brenda Chapman, a Merida, a bátor megalkotója azt mondta, hogy céltudatosan akarta a Disney-hercegnős filmek sztereotípiáit szétzúzni. „Merida pontosan azért született, hogy végre megtörje a korábbi mintázatot” – mondta Chapman. „Azért hívtuk őt életre, hogy a feje tetejére állítsa a megszokott Disney-hercegnő képét”.

„Szerintem a Disney nagyon jól felelt azokra a véleményekre, amelyek, őszintén szólva, már jó ideje folyamatosan érkeztek hozzájuk” – mondja Dawn England PhD-hallgató, aki arról jelentetett meg egy kutatást, hogy hogyan viselkednek a nők és a férfiak ezekben a Disney-filmekben. England szerint további vizsgálatokra volna szükség arról, hogy a gyerekek hogyan fogadják be és dolgozzák fel a Disney-filmeket, mert csak így lehetne igazán megérteni, hogy a fiatal elmékre milyen hatással van a nemi szerepek itt látható bemutatása. De az a kutatók szerint is érezhető,hogy a Disney-stúdió látható erőfeszítéseket tett a feminizmus eszméjének megjelenítésére a filmjeiben: „Van még hová fejlődni, de vitathatatlan a váltás a sokkal inkább androgün, „kétnemű” hercegnők irányába” – mondja England.

Belle-t például 1991-ben kifejezetten feminista példaképnek szánták. Akkor először írta Disney animációs film forgatókönyvét nő, Linda Woolverton, aki Belle figuráját Katherine Hepburn Kisasszonyok-beli szerepéről mintázta. „Mindketten erős, cselekvő nők, akik imádnak olvasni” – mondta 1992-ben az L.A. Timesnak Woolverton.

Fought és Eisenhauer arra hívják fel a figyelmet, hogy a tagadhatatlan eredmények ellenére van még teendő, hiszen a hercegnő bemutatásán túl nagyon fontos az is, hogy ezek a hősnők milyen környezetből jönnek, mik annak a világnak a szabályai, amelyben élnek, ki uralkodik ott, kinek a kezében van a hatalom, ki meri hallatni a hangját.

Fotó: jezebel.com / FOX 29.com

Fotó: jezebel.com / FOX 29.com

A Disney hercegnőkről szóló filmjeitől függetlenül pedig a példakép-keresés egy fontos, másik aspektusára hívja fel a figyelmet a 11 éves Marley Dias akciója. A New Jerseyben élő kislány - aki már a Disneytől is kapott korábban ösztöndíjat, és elutazott Ghánába, ahol árvák élelmezésében segédkezett - most olyan gyerekkönyveket próbál összegyűjteni, amelyeknek fekete bőrű főhősnői vannak, hogy neki és a kortársainak legyen kire felnézniük, példaképül választaniuk az irodalmi művek szereplői közül is.

Marley akkor indította el #1000BlackGirlBooks nevű projektet, amikor az anyukájának arról panaszkodott, hogy az iskolában csak olyan irodalmi hősökről olvas, akik fehér bőrűek és férfiak.

„Azt mondtam anyukámnak, hogy már elegem van abból, hogy csak fehér fiúkról és kutyákról olvassak” – mondta Marley a Philly Voice-nak. „Amikor erre anyukám megkérdezte, hogy mit fogok ez ügyben tenni, kitaláltam, hogy elkezdek olyan könyveket gyűjteni, amelyekben fekete bőrű lányok a főszereplők.”

Marley a február 1-et tűzte ki, hogy addig ezer ilyen könyvet összegyűjtsön.

„A fiatal, fekete bőrű lányok számára nagyon fontos, hogy olyan történeteket lássanak, amelyekben el tudják helyezni magukat, és olyan tapasztalatokat tükröznek, amelyek közelebb állnak ahhoz, amit ők és a barátaik tapasztalnak” - mondta erről Marley Dias édesanyja.

Top 0