• Belföld
Faktor

Jó hír a gyümölcs kedvelőinek, kiváló termés lesz idén - így alakulnak az árak

Magyarországon és Európában is sok alma terem.

Jó almatermés várható Európában és Magyarországon is - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Tervtanács alelnöke a Világgazdaságnak és közölte: belföldön a szokásos 550-600 ezer tonnát lényegesen meghaladó, 700-750 ezer tonnás termés várható, aminek 30 százaléka lesz étkezési alma.

Az alelnök elmondta, az év nemcsak abban különbözik a tavalyitól, hogy az európai termés 80 százalékát adó Európai Unióban a tavalyi 9,3 millió tonna után 2018-ban várhatóan 12,5-13 millió tonna almát szüretelhetnek, hanem abban is, hogy az alma világpiacán meghatározó Kínában jelentős terméskiesés várható.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A kínai alma súlyát jól jelzi, hogy világ almatermelésének elmúlt 15 éves növekedését gyakorlatilag a kínai termelés emelkedése adta, és egy átlagos évben a 80 millió tonna körüli termés felét Kínában szüretelik. A második legnagyobb termelő az Egyesült Államok 5-6 millió tonnával, a harmadik pedig Lengyelország 4-4,5 millió tonnával.

Az európai étkezési alma piacára sem a kínai, sem az amerikai termés nem hat, de az almasűrítmény-árakra a kínai termelés befolyással van - mondta Apáti Ferenc. Hozzátette, a nagy területet sújtó tavaszi fagyhullám és az aszály miatt a vártnál gyengébb termés lesz Kínában, pontos számok ugyan még nem ismertek, de ha csak 10 százalékos lesz a kiesés, az is négymillió tonna lesz.

Az alelnök kifejtette, miután már néhány hónapja látszott, hogy idén jó lesz az európai termés, a sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt. A sűrítményáraknak tartást adhat az is, hogy a tavalyi hiányhelyzet miatt nincsenek jelentős készletek, illetve az, hogy a múlt hét végén nagy gazdademonstrációkat tartottak Lengyelországban, és ennek eredményeként a lengyel léüzemek 25 forintnak megfelelő kilónkénti felvásárlási árral indítják a szezont, ami a magyarországi árakat is feljebb húzhatja nettó 27-28 forintra - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0