• FaktorTV

Jó a vérnyomásra, a trombózis megelőzésére és a rák ellen is

Legtöbben magáért, a csípős érzetért és nem a pozitív élettani hatásért esznek csípős ételeket - ez derült ki egy magyarországi kutatásból. 2300 embert kérdeztek meg, hogy szereti-e a csípőset. A felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók 35%-a az égető érzést, míg 28%-a a testet átjáró forróságot szeretik, de a válaszolók 22%-a azért eszik heti rendszerességgel csípős ételt, mert kihívást lát benne.

A felmérés szerint legtöbben - a válaszadók 85%-a - fűszerpaprikát tesz az ételbe, ha erőset akar enni. Aki szereti a csípőset, az hetente legalább egyszer eszik is valamilyen csípős ételt. A válaszadók csaknem fele a levesét fűszerezi meg csípős paprikával, de sokan a főételbe is tesznek erős paprikát. Azt is megkérdezték a felmérésben, hogy mivel csillapítják az emberek az égető érzést. Sokan vizet vagy üdítőt isznak rá, de van, aki a tejre esküszik. Érdekesség, hogy 10 ember közül 2 semmit sem iszik utána, hogy minél tovább megmaradjon a csípős érzés.

Tíz emberből 9 tudta, hogy a paprikát a kapszaicin nevű anyagtól érezzük csípősnek. A kapszaicin serkenti a vérkeringést, egyes kutatások szerint jó hatással van a vérnyomásra is, és megelőzheti a trombózis kialakulását is, és egy nemzetközi felmérés szerint egyes ráktípusok is ritkábban fordulnak elő azok között, akik hetente többször esznek csípős ételeket. A gyomor- vagy epebetegeknek viszont nem ajánlják, hogy rendszeresen csípős ételeket egyenek.

A Faktor stábja most annak járt utána, hogy mi is az a kapszaicin. Egy Szeged melletti paprikaüzemben azt is megmutatták, hogy régen, a 19 században úgy készítették el az édes paprikát, hogy egyenként kivágták a paprikák magházát és az erét. Nézze meg a videót!

(A videóban látható fotók a Paprika Molnár kft. felvételei.)

Top 0