• Autó
Autószektor

Jimny, a Samurai

A Suzuki igyekezett kényelmesebb, komfortosabb, zártabb autót készíteni az elődjénél. Pont ezek az erények mentek egy kicsit az eredeti hangulat rovására.

Mifelénk Európában a Suzuki nagy legendái - autóban - a Swift és a Vitara. Van azonban a globális autógyártók között kicsinek számító márkának, e két típusnál ismertebb, kultikusabb és hosszabb történelemre visszatekintő típusa. Ez pedig a Jimny, a világ legismertebb kisterepjárója - amely elterjedtebb, mint a Jeep -  jobb terepjáró képességű mint akár a Land Cruiser, olcsóbb mint egy átlagos középkategóriás személy autó, és annyi néven forgalmazták a világban, hogy azt felsorolni csak az igazi, a típusban elmélyült rajongók tudják. A Jimny története 1970-ben kezdődött, valódi típus neve LJ10 és LJ20 majd később SJ volt. Eleinte egészen apró, háromszáz és ötszáz köbcentis, kétütemű motorok hajtották, a forma azonban már ekkor is lenyűgöző volt. Annak ellenére is, hogy a Jimny soha, semmiféle divatirányzat hullámára nem akart felülni. Mindig praktikusnak, teherbírónak, fordulékonynak, tartósnak és takarékosnak szánták, mégis sármos lett. Valószínűleg ezt nevezik az egyszerűség bájának, a praktikumból fakadó, letisztult forma nagyszerűségének.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az 1981-től piacra dobott második generáció, amit már komoly öt és hatszáz köbcentis motorok hajtottak, egy kifejezetten komoly kis terepjáró benyomását keltette. Bár ekkoriban még koránt sem beszélhetünk globális autópiacról, a Jimny meghódította a világot. Gyártották a japánok legendás Suzuki gyárában, Iwatában, de készült Pakisztánban, Indiában, Thaiföldön, Kenyában is. Jó sokféle néven. Hívták Foxnak, Sierrának, Potohárnak, Katanának, Caribiennek, Gypsynek, Drovernek. Némelyik keresztneve számunkra idegenül cseng, de a lényeg pont az volt, hogy elnevezésében, felszereltségében, sőt akár színösszeállításában minden régió egy kicsit a saját hangulatára formálhassa - és sajátjának is érezhesse. Ha ma belekukkantunk bármelyik indiai nagyváros, karibi fürdőhely mindennapjaiba, láthatjuk is, hogy a Jimny második generációját nagyon is szívükbe zárták. Bár a gyártás elvileg 1998-ban véget ért, ma is telt ház van ezekből a csodás kis autókból a világ azon pontjain, ahol nem a presztízs, nem a luxus, hanem a megbízhatóság és a praktikum számít. A Jimny ekkoriban kapta a máig legismertebb Samurai keresztnevet is, amely egy picit állandó második megnevezésévé is vált a világsikerré avanzsált típusnak.

Szintén érdekes, különösen nekünk itt Európában, hogy a Suzukival kooperáló spanyol Santana Motors is gyártotta a Samurai-t, tehát egy kicsit mi európaiak is sajátunknak tekinthetjük. Egyébként a 2018 elejéig gyártott harmadik generációs Jimny itthon is kapható volt, így hazánkban is kialakult egyfajta rajongó tábora a típusnak. Ez a Jimny azonban nem volt egy igazi Samurai. A Suzuki igyekezett kényelmesebb, komfortosabb, zártabb autót készíteni az elődjénél. Pont ezek az erények mentek egy kicsit az eredeti hangulat rovására. Ennek ellenére a Jimny tulajdonosok vélhetően közel 100%-ban tökéletesen elégedettek járművükkel, hiszen azt kapták, amit a Jimny mindig is ígért, robusztus egyszerűséget, kompakt méreteket és megbízhatóságot.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Sokan, sokáig gondolhatták, hogy az átalakuló globális autóipar tendenciái megpecsételik a típus sorsát, véget ér a Jimny legendája. Az idei év májusában azonban elképesztő fotók láttak napvilágot. Egy minden eddiginél kedvesebb, letisztultabb külsejű Suzuki terepjáróról, amelyről gyorsan kiderült: megérkezett a negyedik generáció. Európában komoly, ezerötszáz köbcentis benzin motorral jön majd, de a fejlődő piacokon - a hagyományoknak megfelelően - egy hatszáz hatvan köbcentis, igaz rendkívül korszerű erőforrást állítanak csatasorba. Külseje az ős Jimnyt, technikája azonban a XXI. századot idézi. Bár még csak képeken látni, máris új generációs rajongó klubjai keletkeztek. Sokan a szintén legendás Mercedes G osztály miniatürizált változatát látják benne, megint mások az egyszerűségükben nagyszerű ősterepjárók továbbélése felett örömködnek. Annyi bizonyos, ez a kisautó is meg fogja érinteni a globális autópiac szívét-lelkét, hiszen vele tényleg visszatért Jimny a Samurai, hogy az ősi japán - autóipar - értékeit hirdesse tovább Európától Óceániáig.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0