• Külföld
Faktor

Jelentősen kisebb lett a pusztító vulkán, a kitörése több száz halálos áldozatot követelt

Az Anak Karakatau kráterének egy része a kitörés után összeomlott és az óceánba csúszott, ez pedig szökőárt okozott.

Magassága kétharmadát elveszítette a kitörésével cunamit okozó Anak Krakatau indonéz vulkán. A természeti katasztrófa több száz halálos áldozatot követelt a múlt héten.

Az Anak Karakatau kráterének egy része a kitörés után összeomlott és az óceánba csúszott, ez okozott szökőárt - írja az MTI. Az indonéz vulkanológiai hatóság közleménye szerint a vulkán magassága kétharmadát veszítette el: korábban 338 méter magas volt, mostanra viszont csak 110 méteres. A becslések szerint 150-180 millió köbméter anyagot veszíthetett, amikor nagy tömegű szikla és por csúszott bele lassan az óceánban a kitöréssorozat hatására.

Az Anak Krakatau sokkal alacsonyabb, általában látható volt a csúcsa a megfigyelőállásokból, most azonban már nem

- mondta el egy helyi szakértő, Wawan Irawan. Krakatau szigetét 1883-ban a valaha feljegyzett legnagyobb vulkánkitörés gyakorlatilag megsemmisítette. A pusztító detonáció ereje négyszer nagyobb volt, mint a valaha felrobbantott legerősebb nukleáris fegyver. Legalább 36 ezer ember halálát okozta. A sziget helyén évtizedekkel később 1928 körül emelkedett ki a tengerből az Anak Krakatau, amely helyi nyelven azt jelenti: Krakatau gyermeke.

Indonéziában gyakoriak a természeti katasztrófák, tavaly 2564 különböző jellegű katasztrófában több mint 3 ezer ember halt meg és több mint 10 millióan vesztették el otthonukat.

Kommentek:

Top 16