• Belföld
Faktor

Jelentős változás jön a fizetéseknél, a nyugdíj is máshogy érkezhet

Az azonnali átutalások rendszere várhatóan egy év múlva indulhat el.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A most még készpénzes nyugdíjak azonnal megérkezhetnek a számlára, autót is fizethetünk utalással pár másodperce alatt - többek között erre lesz jó az azonnali átutalások rendszere, amely várhatóan egy év múlva indulhat el.

Új rendszeren dolgoznakA jegybank már dolgozik azon a rendszeren, amely jelentős változást hozhat a fizetési magatartásban, ez az azonnali átutalási rendszer, amelynek a legfontosabb tulajdonsága, hogy a 10 millió forintnál alacsonyabb átutalások 5 másodpercen belül megérkeznek a címzetthez. A várhatóan alig több mint egy év múlva, 2019. július 1-jén elinduló rendszerről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss kiadványa árul el részleteket.

Versenytárs a bankkártyáknak? A nemzetközi példák alapján az azonnali átutalási rendszerek Angliában, Dániában vagy Svédországban kedvezően befolyásolták a pénzforgalom átalakulását - írja a napi.hu. Jellemzően nem a kártyás fizetési forgalom került át az azonnali átutalási rendszerbe, hanem a drága és kevésbé hatékony készpénzes fizetések száma csökkent.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az azonnali fizetési rendszer a következő tranzakcióknál kaphat főszerepet:

  • autóvásárlás
  • vásárlás boltokban
  • online fizetés és vásárlás
  • számlák (például rezsi) kifizetése
  • magánszemélyek közötti pénzküldés
  • szolgáltatások - például a szerelő - helyszíni kifizetése.

  Az állami kifizetéseknél is szerepe lehetA példák alapján a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például újautó-vásárlásnál, ha rendelkezésre áll a pénz, akkor 5 másodpercen belül ki lehet fizetni elektronikus úton, nem kell a nagy mennyiségű készpénzzel bajlódni. Az azonnali átutalási rendszer az állami juttatásoknál, például a nyugdíjak kifizetésénél is jelentős változásokat eredményezhet.

  A rendszer "akár adófizetésnél, különböző szolgáltatási díjak teljesítésénél vagy a közműszolgáltatások kifizetésénél is megnyílhat a lehetőség a modern fizetési megoldások használatára". Bár a jegybanki anyag nem nevesíti, de a ma még készpénzben fizetett nyugdíjak esetében is kézenfekvő megoldás lehet az azonnali átutalás használata.

  Magasak a tranzakciós díjakAz MNB szakértői szerint a mostani banki árazás nem segíti az elektronikus tranzakciók térnyerését, mert viszonylag magasak a tranzakciókhoz kötődő díjak különösen az átutalásoknál. Jellemző az értékarányos díjak alkalmazása, amely magyar sajátosság. Az európai gyakorlat jellemzően a csomagáras megoldásokra épül, nálunk ez kevésbé jellemző - írják a jegybanki szakértők.

  A fizetési tranzakciók döntő része, 80-85 százaléka készpénz alapú, az 15-20 százalékot adó elektronikus tranzakciókból a bankszektor tagjai az MNB számítása szerint nettó 320 milliárd forint bevételre tesznek szert, ezzel pedig arra utalna, hogy jelentős bevételi forrást jelenthet számukra az elektronikus megoldások, emiatt érdekeltek a lesznek a bevezetésben.

  Vannak, akik ragaszkodnak a készpénzhezA lakosság egy része egyelőre nem kíváncsi a készpénzen kívül másra. Az MNB reprezentatív felmérése szerint ugyanis az emberek 39 százaléka egyértelműen a készpénzt preferálja.

  Bár a készpénzkedvelők egy része hajlandó arra, hogy elektronikus útra terelje a fizetéseit, a válaszadók 28 százaléka azonban mereven elzárkózik a készpénzmentes életmódtól. Kérdés, hogy őket sikerül-e majd meggyőzni az elektronikus megoldások előnyeiről.

  Kommentek:

  Top 16