• Belföld
Faktor

Jégpohárral és ehető kanállal csökkentenék a szemetet a fesztiválokon

Öko-újdonságokkal találkozhatnak a fesztiválvendégek a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) augusztusban az Újszegedi Partfürdőn.

Illusztráció

Illusztráció

A SZIN 2008-óta igyekszik népszerűsíteni az ökotudatos fesztiválozást. Idén több újdonsággal is jelentkezik a környezetbarát fesztivál, hogy minél több emberhez eljuttassa az ökogondolkodás fontosságát.

Mangel Koppány, a SZIN öko-szakértője azt mondta: "A fesztiválokon biztonsági okok miatt nem lehet semmi balesetveszélyes eszköz (fém, porcelán, üveg), ezért rengeteg az egyszer használatos műanyag, ami óriási nyersanyag és energia pazarlás". Ezekre keresnek olyan környezetbarát megoldásokat, mint a RE:pohár és a komposzt étkészlet, amelyek bevezetésével 2010-ben is több mint 20 százalékkal csökkentették a nyárzáró fesztiválon keletkező szemét mennyiségét - írja az MTI.

Idén egy olyan csapattal, a Világbéke Műhellyel dolgoznak együtt a SZIN-en, akik három újdonsággal is készülnek a fesztiválra, olyanokkal, melyek használatával tovább csökken a fesztiválokon keletkező szemét mennyisége. Az ehető kanalat, a jég felespoharat, illetve a szalma szívószálat próbálhatják majd ki a fesztiválozók. Az a cél, hogy a fesztivál ideje alatt egyetlen gramm szemetet se termeljenek. Komposztálják a tányért, villát, kést, poharat, többször használják a söröskorsókat, sőt még az illemhely is öko lesz.

Kommentek:

Top 0