• Külföld
Faktor

Javítana az iszlámról kialakult képen az iráni elnök

Konferenciát tartottak az iszlám világ válságáról Teheránban. Irán elnöke, Haszan Róháni szerint a muszlim országoknak össze kell fogni és meg kell változtatni a világon kialakult negatív képet az iszlámról. Fegyverek helyett pedig ennivalót vegyenek az éhező muszlimoknak.

Haszan Róháni, Irán elnöke
Fotó: Europress / Sergey Guneev /  AFP

Haszan Róháni, Irán elnöke Fotó: Europress / Sergey Guneev / AFP

Meg kell szüntetnünk az iszlámról a világhálón és a valós világban kialakított negatív képet - mondta. Az erőszak, a terrorcselekmények, a mészárlások nagy többsége sajnálatos módon az iszlám világban történnek, Afrikában, a Közel-Keleten és Nyugat-Ázsiában.

Szerinte a muszlim országoknak szembe kell szállniuk az erőszak ideológiájával és szóhasználatával, amelyet az Iszlám Államhoz hasonló dzsihadista szervezetek terjesztenek.  Ennek érdekében egységbe szólított minden iszlám államot.

Felhívása azoknak is szól, akik jelenleg szomszédaikat bombázzák. Róháni nem nevezte meg ezeket az országokat, de tudni lehet, hogy Teherán a jemeni polgárháborúban a síita húszi felkelőket támogatja, míg Szaúd-Arábia a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormányt.

Az iráni elnök kérdésként vetette fel, hogy idén vajon mennyi fegyvert vásároltak a térségbeli országok az Egyesült Államoktól. Szerinte ezt a pénzt az éhező, nélkülöző muszlimok megsegítésére lehetett volna fordítani. Az anyagi és kulturális szegénység az oka annak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet harcosokat tud toborozni az iszlám társadalom megsemmisítésére.

Elmondta, hogy a muszlim országok évek óta beszélnek az egységről, de azt lehetetlen megvalósítani úgy, ha nem kapcsolják össze a muszlim világ gazdaságával.

Szerinte a terrort és a terrorizmust nem lehet bombákkal megsemmisíteni.  Az iráni elnök szerint a régió konfliktusaiból leginkább Izrael és az iszlámellenes erők profitálnak - írta az MTI.

Top 0