• Tech
Faktor

Leáldozott a bolti lopásoknak, bombabiztos módszert vezetnek be

Egy program képes kiszűrni a kamerafelvételek alapján a tolvajokat, és még azelőtt jelez a dolgozóknak, hogy késő lenne.

A különféle automatizált, biztonsági célokból alkalmazott megfigyelési módszerek egyre elterjedtebbek világszerte, a módszer különösen Kínában népszerű a bolti lopások kiszűrésére. A japán NTT East telekommunikációs cég és az Earth Eyes Corp nevű cég is előállt egy olyan mesterséges intelligenciával támogatott kamerarendszerrel, amit hamarosan több boltban is telepítenek majd a szigetországban - írja a 24.hu.

Az AI Guardman nevű fejlesztés a bolti tolvajok lebuktatását szolgálja olyan módon, hogy az üzletekben kihelyezett kamerák élő közvetítését elemezve felismeri, ha valamelyik vásárló gyanús, lopásra utaló pózt vesz fel. Amennyiben valaki már túlságosan veszélyesnek minősül, a rendszer értesítést küld a boltosoknak egy okostelefonos alkalmazáson keresztül.

Az Earth Eyes videóján látható, hogy ez miként kell elképzelni gyakorlatban:

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az eddigi tesztek alapján meglehetősen hatékonynak tűnik a módszer, a japán IT Media beszámolója szerint a tesztelt üzletekben 40 százalékkal szorult vissza a lopások száma.

    Az AI Guardman július végén lesz vásárolható Japánban bárki számára, a 2150 dolláros (kb. 600 ezer forint) alapdíjon felül havi 40 dollárt (11 ezer forint) kell fizetni a felhős támogatásért. A cég reményei szerint az elkövetkező három évben akár 10 ezer üzletben is éles bevetésre kerülhet a szoftver.

    Kommentek:

    Top 16