• Kultúra

A Harry Potter írója szerint idióták, akiknek nem tetszik a fekete Hermione

J. K. Rowling szerint "egy rasszista csoport" támadja a közösségi médián az új Harry Potter-színdarab fekete színésznőjét, pedig nála "nem választhattak volna jobbat" a felnőtt Hermione szerepére.

Rowling Harry Potter-regényei nyomán született a Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című darab. Az első premier előtti előadás kedden lesz a londoni Palace Színházban. Az írónő a The Observer című lapnak a hétvégén beszélt arról, hogy egy rasszista csoport kifogásolta a szereplőválasztást, mert szerintük Hermionét csak fehér színésznő játszhatja - számolt be róla a BBC News.

Az írónő megvédte a színésznőt Forrás: Europress - AFP/Carl Court

Az írónő megvédte a színésznőt Forrás: Europress - AFP/Carl Court

Rowling azt mondta, hogy a Laurence Olivier-díjas Noma Dumezweni "a legjobb színésznő erre a szerepre".

A kétrészes színművet Rowling története nyomán Jack Thorne írta. A produkció a várakozások szerint az év legnagyobb színpadi sikere lehet.

Jack Thoren 1978-ban született Bristolban. Íróként és producerként dolgozik. Magyarországon például a Majd újra lesz nyár, és a Hosszú út lefelé című filmjeit láthatták a nézők.
Noma Dumezweni pedig 1969-ben született Szváziföldön. Őt a Gyönyörű mocsokságok, a Thomas után, vagy a Mágia színe című filmekből lehet ismerni.

Rowling arról is beszélt az Observernek, hogy közösségi médiás tapasztalatai alapján számított arra, hogy Dumezwenivel kapcsolatban "az idióták idiótaként is viselkednek" majd. "De mit is mondhatna az ember? Ilyen a világ" – mondta az írónő. El is határozta, hogy nem idegesíti fel magát az online reakciókon, hanem határozottan kiáll amellett, hogy Hermione fekete nő is lehet.

A lap a darab rendezőjét, John Tiffanyt is idézte, aki elmondta: "megdöbbent azon, hogy egyesek nem tudnak egy történet főhőseként egy nem fehér embert elképzelni".

Amikor tavaly a darab szereposztását kihirdették, Rowling hangsúlyozta, hogy Hermione etnikai hovatartozását sohasem határozta meg. Azt mondta, nagyon örül, hogy a szerepet egy nem fehér színésznő kapta.

A Rowling regényfolyama alapján 2001 és 2011 között készült filmekben Harry Potter barátját, Hermione Grangert Emma Watson alakította.

A Harry Potter and the Cursed Child című színdarab a regénysorozat hetedik, befejező kötete után született. A drámában Harry Potter már felnőtt férfi, három iskolás gyerek apja, és a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik. Hermione Granger pedig Ron Weasley felesége.

Az MTI információi szerint a darab hivatalos premierjét július 30-án tartják.

Top 0