• Külföld
Faktor

Feszültség Izrael és Svédország között

Izrael bekérette szerdán a svéd nagykövetet, mert Jeruzsálemet feldühítette Margot Wallström svéd külügyminiszter kijelentése, miszerint hitelesen ki kellene vizsgálni a palesztin merénylőkkel szembeni, sok esetben a támadó halálával végződő izraeli katonai fellépés jogszerűségét.

Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Izrael nem látja szívesen Svédország hivatalos képviselőit.

Izrael bezárja kapuit a Svédországból érkező hivatalos látogatók előtt

- mondta Hotoveli.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Izraeli politikai források ugyanakkor azt mondták, Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem támogatja Hotoveli állásfoglalását.

  A külügyi tárca egyik szóvivője később Izrael álláspontját ismertetve azt mondta, Wallströmöt nem látják különösebben szívesen az országban. Amennyiben a miniszter Izraelbe látogatna, nem fogadnák izraeli tisztségviselők.

  A svéd diplomácia vezetőjének szavait előzőleg ellenzéki politikusok is élesen bírálták. Jichák Hercog baloldali izraeli ellenzéki vezető azt mondta: vajon hogy fog reagálni Svédország, ha ott is hasonló terrorcselekmények történnek?

  Avigdor Liberman jobboldali politikus még élesebben fogalmazott.

  Az egyetlen, amit még nem tett meg velünk a svéd külügyminiszter asszony, az az, hogy nem csatlakozott személyesen a palesztin terroristákhoz és nem késelte meg a zsidókat

  - mondta a politikus.

  A két ország viszonyát már eddig is beárnyékolta, hogy Svédország 2014-ben - az Európai Unió régi tagállamai közül elsőként - elismerte a palesztin államiságot.

  Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámban több mint 20 izraeli és 140-nél is több palesztin vesztette életét. Az izraeli hatóságok adatai szerint utóbbiak nagyjából kétharmada merényletet követett el vagy kísérelt meg, a többiek a biztonsági erőkkel zajlott összecsapásokban haltak meg.

  Top 16