• Sport

Eddig tízből hétszer legyőztük Izlandot!

Szombaton 18 órakor kezdődik az Izland-Magyarország mérkőzés, amelyen a magyar válogatott bebiztosíthatja a továbbjutását a csoportból. Van olyan forgatókönyv, amely esetén már ma csoportelső lehet Magyarország. Összeszedtük a legérdekesebb tényekkel a ma esti meccsről.

Fotó: Europress - Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Fotó: Europress - Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Óriási érdeklődés övezi az Izland-Magyarország mérkőzést, miután a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte Ausztriát az első találkozón. A csoport másik találkozóján döntetlen született, Portugália óriási meglepetésre csak 1-1-es döntetlent ért el Izland ellen.

Ha ma az eredmények szerencsésen alakulnak, akkor Magyarország nem csak a továbbjutást biztosíthatja be, hanem a csoport első helyét is megszerezheti. Ehhez le kell győzni Izlandot, és Portugália nem nyerhet Ausztria ellen. Az összes lehetséges forgatókönyvet itt szedtük össze.

Szalai gólja Ausztria ellen:

Közös múltA két együttes eddig 10 alkalommal találkozott egymással, ebből hét meccset Magyarország nyert, míg Izland háromszor győzött. Az utolsó öt meccsen mindig a magyarok nyertek, ezeken a gólkülönbség összesítve 13-4 lett.

Izland legutoljára 1995-ben nyert Magyarország ellen, igaz sorozatban ez volt a skandináv ország sorozatban harmadik győzelme. 1993 és 1995 között nem sikerült nyerni a szigetország válogatottja ellen.

A két együttes legutóbbi találkozóját 2011-ben tartották, akkor Magyarország magabiztos győzelmet aratott és 4-0-ra nyert.

Az akkori meccsen gólt szerzett Dzsudzsák Balázs és Elek Ákos, ők most is ott vannak Franciaországban.

Magyarország az izlandiak elleni tíz összecsapáson csak egyszer nem szerzett gólt, míg Izland a meccsek felén nem rúgott gólt a magyarok ellen.

Magyarország-Izland 2011-ből:

Érdekesség, hogy Magyarország a legutóbbi három Izland elleni meccsen legalább három gólt lőtt.

Érdekességek Izlandról

Fotó: Europress - Michael Steele/Getty Images

Fotó: Europress - Michael Steele/Getty Images

Az izlandi válogatott Portugália elleni 1-1-es döntetlenje volt az ország első pontszerzése nemzetközi tornán.

Izlandnak az első meccsen mindössze négy kapura lövése volt, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 25 százalékos hatékonysággal céloznak. Mindössze Észak-Írország próbálkozott kevesebbszer az első fordulóban, nekik egy kapura lövésük volt Lengyelország ellen.

Izland nagyon jól céloz, mind a négy lövése eltalálta a kaput, ez egyedülálló az idei Európa-bajnokságon.

Rúnar Már Sigurjónsson a magyarok elleni meccsen ünnepli 26. születésnapját. Eddig mindössze két focista lőtt gólt a születésnapján az Eb-k történetében: Jean-Francois Domergue 1984-ben két gólt szerzett Portugália ellen, míg Wesley Sneider az olaszoknak talált be 2008-ban.

Eidur Gudjohnsen lehet minden idők ötödik legöregebb mezőnyjátékosa, ha pályára lép. Nála idősebben csak Lothar Matthäus, Morten Olsen, Ivica Vastic és Ricardo Carvalho játszott.

Gudjohnsen egyébként 1996-ban mutatkozott be az izlandi nemzeti tizenegyben Észtország ellen.

Akkor csereként lépett pályára, a lecserélt játékos nem más volt, mint a saját édesapja.

Ez volt az első olyan válogatott találkozó, ahol apa-fia csere történt.

Érdekességek MagyarországrólHa Magyarország nyerni tud, akkor biztos, hogy továbblép a csoportból. Utoljára világversenyen a magyar csapat 1966-ban jutott tovább, akkor a világbajnokságon a válogatott a legjobb nyolc között esett ki a Szovjetunió ellen.

Fotó: Europress - Ian Walton/Getty Images

Fotó: Europress - Ian Walton/Getty Images

Magyarország az Európa-bajnokságok történelmében először nyerhet sorozatban kétszer. Ez a bravúr utoljára világbajnokságon sikerült, akkor Brazíliát és Bulgáriát győzte le a magyar együttes.

A magyar nemzeti együttes nem őriz szép emlékeket Marseille-ről, 1970-ben a világbajnokság selejtezőjében 4-1-re kikapott Csehszlovákiától.

Szalai Ádám az elmúlt 40 meccsen (válogatott és klub) egyetlen gólt szerzett. Ausztria ellen.

Gera Zoltán 90. alkalommal ölthette magára a válogatott mezét az osztrákok elleni meccsen, így már csak egy meccs kell, hogy beérje a kispadon ülő Juhász Rolandot. Náluk csak három játékos játszott több válogatott meccset: Király Gábor (104), Bozsik József (101) és Fazekas László (92).

A magyar válogatott mérkőzését kövesse élőben a Faktoron 18 órától!

Kommentek:

Top 0