• Pénz
Faktor

Milliókba kerülhet egy sör vezetés előtt

A tavalyi 1,5 millió forint helyett januártól már akár 5 millió forintos kártérítést is követelhet a biztosító rajtunk, ha ittasan vagy kábítószer hatása alatt okozunk nagy anyagi kárral járó balesetet. Több ponton jelentősen változtak ugyanis a kötelező gépjármű felelősség-biztosításra igénybe vehető kártérítés feltételei - figyelmeztetett a CLB biztosítási alkusz cég.

Az ittasan vagy kábítószer hatása alatt kárt okozó autós esetében a biztosító a vétlen autós kártérítése ügyében jár el, hiszen őt nem érheti hátrány amiatt, hogy a másik kárt okozott. Így a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) terhére kifizetik őt.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ugyanakkor a kifizetett kártérítés összegét a rendőrségi (bírósági) végzés nyomán a biztosító visszakövetelheti a vele szerződésben álló vétkes autóstól. Az esetek többségében ezt meg is teszi. Így tehát a bódult állapotban történő baleset után az autósnak fizetnie kell

EZT IS AJÁNLJUK:
  • a károkozó autó javítási költségeit;
  • a rendőrségi eljárás terhét;
  • sújtja a két fokozattal automatikusan visszavett bónusz fokozat (jó eséllyel a biztosítás biztosító részéről évfordulóra történő felmondása);
  • és még a kártérítési összeg kifizetését is kockáztatja.

  Németh Péter, a CLB független biztosítási alkusz cég kommunikációs igazgatója szerint a törvénymódosításban újdonság az is, hogy a fedezetlenségi díjat – amikor az autós nem fizeti a kötelezőjét – a korábbi korlátlan helyett idéntől már csak 5 évig visszamenőleg szedhetik be a biztosítók. Németh szerint lehet, hogy az időkorlát miatt még több társaság fogja jogi úton behajtani ezt a tartozást, ezért érdemes mindenkinek átnéznie, rendszeresen befizette-e a kötelezőt - írja a Válasz.hu.

  Kommentek:

  Top 16