• Belföld
Faktor

Itt van a legtöbb munkanélküli az országban

Az is kiderült, hogy hol van a legtöbb munkalehetőség. Néhány megye igazán szerencsés helyzetben van.

A legfrissebb adatok szerint közel 300 ezren keresnek állást, miközben 100 ezer munkahely jelentkezőkre vár. Egy év alatt közel 60 ezerrel csökkent az álláskereső magyarok száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint: de szeptember végén még így is 282 049 ember keresett munkát.

A munkanélküliek közül 146 ezren szakképzetlenek, ők legfeljebb a nyolc általánost és a gimnáziumot végezték el, míg a pályakezdők 34,8 ezren, a diplomások pedig 17 ezren álláskeresők. Sajnos még ezzel együtt is 82 897 olyan ember van, akik egy évnél régebb óta próbálnak elhelyezkedni.

A fenti térképen is látszik, hogy a nyugat-dunántúli régió van a legjobb helyzetben: Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében összesen feleannyi álláskereső sincs, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

De hiába van ilyen sok álláskereső, még így is 97 753 betöltetlen munkahely van az országban. A legtöbb embert Budapesten keresik, összesen 22 420-at, miközben a Dél-Dunántúlon, például Tolna megyében, csak valamivel több, mint 1000 szabad állás van.

A Dunántúlon átlagosan 2000 szabad állás van megyénként, az ország keleti részében viszont ennél jóval több. Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több, mint 6000 szabad állás van, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 7000, míg Hajdú-Bihar megyében közel 10000 munkalehetőséget tartanak nyilván.

Szeptemberben a vállalkozások 166 embert érintő, csoportos létszámleépítést jelentettek be. Ez legjelentősebben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás és az adminisztratív és szolgáltatást támogató ágazatot érintette Somogy, Hajdú-Bihar megye és Budapest területén.

Kommentek:

Top 0