• Tech
Faktor

Kiderült, tényleg agresszívak a videojátékozó kamaszok - íme az adatok

Az ilyen játékokkal játszó fiatalok hajlamosabbak fizikailag agresszívan viselkedni a korukbeliekkel, és az iskolában is több problémájuk van a tekintélytisztelettel.

A videojátékok emelik az agresszió szintjét a fiatalokban. Az állítás egy nemzetközi kutatás eredménye, melynek során több mint 17 ezer 9 és 19 év közötti kamaszt vizsgáltak a kutatók 2010-tól 2017-ig.

Az évek során gyűjtött adatok egyértelmű kapcsolatot mutattak az olyan játékok, mint a Grand Theft Auto, Call of Duty és a Manhunt, illetve a használattal párhuzamosan növekvő fizikai agresszió megnyilvánulásai között. Azaz az ilyen játékokkal játszó fiatalok hajlamosabbak voltak fizikailag agresszívan viselkedni a korukbeliekkel, és az iskolában is több problémájuk volt a tekintélytisztelettel.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kutatási eredményeket hétfőn publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences című oldalon: ebben 24 tanulmányt foglaltak össze Kanadából, Németországból, Japánból és az Egyesült Államokból.

  Mivel a téma még mindig meglehetősen vitatott, és sok érv elhangzik pro és kontra a videojátékok hatásával kapcsolatban, a tudósok egyik fő célja az volt, hogy minél aktuálisabb és pontosabb válaszokat tudjanak adni a kérdésben, mondta Jay Hull, a tanulmány szerzője, a hanoveri Dartmouth College társadalomtudományi karának dékánhelyettese.

  "Az eredményeink alapján egyértelmű a kapcsolat: az erőszakos videojátékokhoz agresszív viselkedés társul" - idézi a HVG. Ugyanakkor Hull felvetette, lehet, hogy ezek a játékok inkább egy eleve meglévő, belső agresszió tünetei, semmint okai.

  A másik lehetőség sokkal ijesztőbb. Ha a gyerekek ezekkel a játékokkal játszanak, akkor vagy ezeknek a játékoknak van torzító hatása jó és rossz megkülönböztetésére, vagy a gyerekek azért vonzódnak ezekhez a játékokhoz, mert eleve torzult az érzékelésük, hogy megkülönböztessék, mi jó és mi rossz. Mindkét eset elég aggasztó.

  Egy korábbi kutatás, szintén Hull vezetésével, már utalt arra, hogy az erőszakos videojátékoknak köze lehet a vakmerő vezetéshez, a mértéktelen iváshoz, illetve a nem biztonságos szexhez.

  Mindeközben egy 2017-es tanulmány arra jutott, hogy az erőszakos lövöldözős játékok károsítják az agyat, és akár az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatához is hozzájárulhatnak.

  A Montreali Egyetem kutatói arra kértek száz embert, hogy 90 órán keresztül olyan népszerű lövöldözős játékokkal játszanak, mint a Call Of Duty, a Killzone és a Borderlands 2. Emellett a résztvevők nem erőszakos játékokat is kaptak a Super Mario-sorozatból.

  A kutatás végén a tudósok azt találták, hogy azoknak, akik inkább az akciójátékokkal játszottak, kevesebb neuronja volt a hippokampuszában – ez az agynak az a része, aminek kiemelten fontos szerepe van az összetett információk memorizálásában. Azoknak viszont, akik inkább a nem erőszakos játékokkal játszottak, a kutatás végén több szürkeállományuk volt az agyukban.

  Ez a felfedezés pedig ellentmond azoknak a korábbi eredményeknek, amik szerint valamilyen szempontból minden videojáték javítja a mentális folyamatokat, és felpörgeti a rövid távú memóriát – idézi a Daily Mail.

  Kommentek:

  Top 16