• Külföld
Faktor

Sorsdöntő bizonyítékra bukkantak a tudósok: tényleg ott a gigantikus fekete lyuk, ahol eddig hitték

A galaxisunk közepén található jelenségről szemléltető videót is készítettek.

Illusztráció.

Illusztráció.

Közzétették azt a meglehetősen látványos vizualizációt, ami számunkra is érzékelhetővé teszi a galaxisunk közepén lévő, gigantikus fekete lyukat - írja a Digital Trends.

Hosszabb ideje feltételezik, hogy a Tejútrendszer közepén egy nagyon nagy tömegű fekete lyuk található, a Sagittarius-A* néven ismert központi égitest azonban természeténél fogva láthatatlan. Az újabb kutatások szerint azonban a központi fekete lyuk körül csillagközi gáz- és porfelhők keringenek hatalmas sebességgel, most először pedig sikerült is kimutatni az ezekből származó sugárzást. Ez erős indirekt bizonyítékot jelent a fekete lyukra vonatkozóan is.

A chilei Atacama-sivatagból az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) most a GRAVITY teleszkóppal, interferométerrel sikerült három, a Sagittarius-A* körül keringő fényes pontot azonosítania. A fény a feltételezések szerint a központi fekete lyuk körül a fénysebesség harmadával keringő felforrósodott gázok, valamint a mágneses mező interakciója okozza.

Az ESO most egy másfél perces vizualizációt is közzétett galaxisunk közepéről, melyen a központi fekete lyukunktól alig egy fényévnyi távolságra keringő izzó gázok is jót láthatók:

A Tejútrendszer közepén lévő szupernehéz fekete lyuk környezetét magyar kutatók is tanulmányozzák, feltételezésük szerint ekörül akár több ezer további fekete lyuk is keringhet egy hatalmas korongba rendeződve.

Kommentek:

Top 0