• Külföld
Faktor

Születésnapját ünnepelhette az Iszlám Állam az isztambuli merénylettel

Kedden este három fegyveres támadta meg Isztambulban az Atatürk nemzetközi repteret. A merénylők végül felrobbantották magukat - a legfrissebb információk alapján a támadásban 36-an meghaltak, és legalább 140-en megsérültek.

A merénylők a terminálhoz közeli beléptetőkapunál kezdtek el lövöldözni Kalasnyikovjaikkal, majd mikor a rendőrök tüzet nyitottak rájuk, felrobbantották magukat - írja a BBC.

A merényletért egyelőre még senki nem vállalta a felelősséget, de Binali Yildirim miniszterelnök szerint a jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam dzsihádistái gyilkoltak. A terrorszervezet napra pontosan két évvel ezelőtt kiáltotta ki "kalifátusát", és az utóbbi időkben is aktívan támadja Törökországot is - akárcsak a kurd szeparatisták. Egyes szakértők szerint nem kizárt, hogy az Iszlám Állam a merénylettel akarta megünnepelni a kalifátus "születésnapját".

Fotó: Europress / Ozan Kose - AFP

Fotó: Europress / Ozan Kose - AFP

A BBC szakértője, Mark Lowen szerint a keddi merénylet egy alaposan megtervezett terrortámadásnak tűnik. Szerinte az Atatürk reptér már régóta sebezhető célpont. Ugyan a terminál bejáratánál röntgenes átvizsgáló rendszerek vannak, de a reptérre behajtó autókat nem ellenőrzik alaposan.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan szerint ez a merénylet fordulópontot jelenthet a globális terrorizmus elleni harcban.

"Az isztambuli reptéren robbanó bombák a világ bármely városában robbanhattak volna."
Fotó: Europress / Ozan Kose - AFP

Fotó: Europress / Ozan Kose - AFP

Az Amerikai Egyesült Államok "szörnyűnek" nevezte a támadást, és biztosította Törökországot, hogy "rendíthetetlenül állnak mellette". Az amerikai utazási útmutatót egyébként a napokban frissítették, ebben terrorveszélyre figyelmeztették a Törökországba utazást tervező amerikaiakat. A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier is azt mondta, Törökország mellett állnak ebben a nehéz helyzetben, és gyászolják az áldozatokat. Yildirim szerint az áldozatok között külföldiek vannak.

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna.

Charles Michel belga miniszterelnök is elítélte a támadásokat - Brüsszelben márciusban hajtottak végre öngyilkos merényletet a Zaventem nemzetközi reptéren.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter szerint 147-en sérültek meg a lövöldözésekben és a robbantásokban.

A merényletről érkezett képeken a földön heverő, üvegcserepekkel borított testek és gazdátlan bőröndök láthatóak. A kétségbeesett rokonok a reptér és a kórházak környékén várakoznak - néhányan nagyon dühösek a részletes tájékoztatás hiánya miatt.

Egy másik képről az derül ki, hogy a rendőrök eltalálták az egyik merénylőt, aki sebesülten a földre rogyva aktiválta a ráerősített robbanószerkezetet.

A támadás után leállították a reptér teljes forgalmát, egészen ma reggelig nem szállhattak fel és le gépek - a járatok egyharmadát azonban még így is törölték, köztük egy Budapestre tartó gépet is.

Fotó: Europress / Ozan Kose - AFP

Fotó: Europress / Ozan Kose - AFP

Yildirim sajtótájékoztatóján azt mondta, a merénylők taxival érkeztek az Atatürk reptérre.

Az egyik szemtanú arról beszélt, hogy látta az egyik fekete ruhás, arcát szabadon hagyó terroristát, aki a két robbantás hangjára rövid időre abbahagyta a lövöldözést. Utána idegesen továbbment, és folytatta a mészárlást, majd ő is felrobbantotta magát.

A merénylet hatására megmozdult a közösségi média is: a felhasználók a #PrayforTurkey hashtaggel fejezik ki együttérzésüket.

Decemberben már történt robbantás egy isztambuli reptéren - akkor egy takarító halt meg, a merényletet a Kurdisztáni Szabadság Héjái nevű kurd milicista csoport hajtotta végre.

2015 óta több mint 61 millió ember utazott Európa harmadik legnagyobb reptérén, az Atatürkön keresztül. Az idei évben azonban csökkent a forgalom, részben a lelőtt orosz gép ügye miatt, amely orosz bojkottot vont maga után.

Kommentek:

Top 0